Заминаващите на терминалите в Швеция са вес по-малко, след като

...
Заминаващите на терминалите в Швеция са вес по-малко, след като
Коментари Харесай

Швеция измисли дума, с която да откаже хората да летят със самолет. И тя работи

Заминаващите на терминалите в Швеция са вес по-малко, откакто огромна част от жителите на страната стартира да пътува с трен, вместо със аероплан.

Броят на пасажерите на летищата в Швеция е понижен с 8% до момента през тази година. Този спад съответствува с все по-често употребяваната дума от популацията " flygskam " британските flight и shame, което значи че пътуването със аероплан е срамно.

След като следствията от световното стопляне стават все по-осезаеми, все по-малко от жителите на Швеция са склонни да пътуват по метод, който вреди на околана среда и задълбочава проблемите ѝ, написа Световният стопански конгрес.

Промяната се вижда най-силно при вътрешните полети в страната, защото там пасажерите са намалели най-вече. Само за месец април техният дял се е намалил с 15% по отношение на предходната година. Според данни от последното изследване ¼ от шведите споделят, че са взели решение да не пътуват със аероплан, с цел да спасят планетата.

Жителите на Швеция бяха едни от най-големите запалянковци за въздушни пътувания, като те даже избираха дълги направления, с цел да избегнат скандинавската зима. Много туристически организации са предложили африкански дестинации като Гамбия през 70-е години на предишния век.

Сега обаче те избират да пътуват с трен даже за по-дълги дистанции. Пример за това е младежът Грета Тюнбърг, която е позната с активистските си акции за отбрана на климата. Тя пътува 65 часа с трен, с цел да изнесе своята тирада на годишното събиране на Световния стопански конгрес.

" Не желая вярата ви. Не желая да се панирате. Искам да усетите страха, който изпитвам аз всеки ден. Искам да предприемете дейности, такива все едно вашият дом сега гори. Защото той в действителност гори ", бяха част от думите, казани от Грета по време на срещата.

Сайтът, насочен към тематики за околната среда ecopassenger.org, пресметна, че пътуването с трен на младата активистка до Давос в Швейцария е отделило в атмосферата 44 кг излъчвания въглероден диоксид. За съпоставяне превозът със аероплан би отделил 262 кг нездравословни излъчвания.

Шведите са осъществили 2 милиона повече пътувания с трен, за което също имат нова дума " Tagskyrt ", което значи, че избирането на железопътния превоз е похвално. Тя се употребява необятно в обществените мрежи от тези, които предизвикват останалите да изберат този тип пътешестване. Запалените по железопътния превоз даже имат своя група във Фейсбук, където описват за пътуванията си.Тенденцията става все по-популярна измежду фамилии с деца.

Шведското държавно управление също не остава безразлично към активизма на популацията. Управляващите ще пуснат нощни влакове до градове в Европа. Решението им е предизвикано от измененията за запазване на околната среда и хранената носталгия по златната епоха на железниците. Само за тази година държавното управление възнамерява инвестиция от 5 милиона $.

Авиоиндустрията от своя страна също не отстъпва, като дава обещание, че новото потомство самолети ще понижи нездравословните излъчвания на половина до 2050 година. Нейни представители прибавят, че отделяните от нея 860 милиона тона въглероден диоксид са единствено 2% от международното количество.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР