Заместникът на изгонения първи секретар на руското посолство в България

...
Заместникът на изгонения първи секретар на руското посолство в България
Коментари Харесай

Дипломатическият ни скандал с Русия се задълбочава, има и нюанс с военни самолети

Заместникът на изгонения първи секретар на съветското посолство в България няма да получи дълготрайна виза за посланик. Причината е отвод на една от българските институции. Става въпрос за така наречен аташе по въпросите на защитата в съветската дипломатическа задача в България, а новината излезе още през вчерашния ден следобяд.
Новината е реалност, откакто Радио " Свободна Европа " първо излезе с информация за идното решение, а по-късно разгласява и информация, че изгонения първи секретар на съветското посолство в България е опитал се да вербува един от ръководителите на българските служби.
Външно министерство категорично акцентира, че това не е процедура по оповестяване на личност нон грата. Министерство на външните работи споделя и, че Русия е известена за решението.
За пръв път 2001 година, т.е. от времето на ръководството на Иван Костов България гони съветски посланик. Тогава някогашният началник на аналитичната дирекция на работа " Военна информация " на Министерството на защитата о.р. полк. Яни Янев беше арестуван със секретни документи пред съветското посолство. Задържана бе и началничката на секретната секция на службата Лиляна Гешева. Заради случая изгонени от България бяха трима съветски дипломати, в това число Виктор Ломакин, с който проверяващите твърдяха, че Янев е имал среща, с цел да му съобщи сводка за ситуацията на Балканите, която получил от Гешева.
Същевременно през вчерашния ден, 30 октомври, се разбра, че България е разрешила на два съветски военно-транспортни самолета да прелетят на път за Сърбия над българска територия. В публично известие се признава, че самолетите са пренасяли ракети C-400 и военни за обучение в Сърбия. Там се организираше военно обучение " Славянски щит ". Разрешението е обещано от военното министерство и от транспортното министерство, т.е. виновните министри са Красимир Каракачанов и Росен Желязков.
" На 30 октомври 2019 година Министерство на външните работи е получило съответно съобщение за това, че са осъществени противоположните полети, свързани с извозването на участвалите в учението персонален състав, бойна техника и въоръжение от Сърбия през въздушното пространство на България към Русия ", споделят от Външно.
Как тъкмо Министерство на външните работи стигна до признанието за самолетите - припомнете си в този материал!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР