Заместник-външният министър Георг Георгиев призова да не се провежда организирания

...
Заместник-външният министър Георг Георгиев призова да не се провежда организирания
Коментари Харесай

След БСП и ГЕРБ настояват да не се провежда Луковмарш

Заместник-външният министър Георг Георгиев прикани да не се организира проведения за събота Луковмарш, както и политиците да не спекулират с тематиката. Каза също, че заклеймявайки един тоталитарен режим, не би трябвало да се вършат опити да се оправдае различен. Така Георгиев отговори на обръщението на управлението на Българска социалистическа партия до премиера Борисов, в което социалистите упорстват да не се организира Луковмарш, с който съгласно тях се прави опит да се оправдава фашизмът.

Георг Георгиев дефинира противоречивия Луковмарш за срамна провокация и уточни, че може да навреди на името на България. Напомни, че през годините българският народ съумява да устои, по думите му, както на нацисткия напън, по този начин и на терора на комунистите.
Георг Георгиев - зам.-министър на външните работи: Много бих се радвал, в случай че от една страна, този марш на омразата и на проявлението на една страна, която е неприсъща за България и българите, да не се организира.
Ръководството на Българска социалистическа партия през вчерашния ден насочи документално послание до премиера Борисов. В него стачкуват, че извънредно десни радикали показват респект към един прям фашист, за какъвто дефинират ген. Луков. Според Българска социалистическа партия, министър председателят е изправен пред избор или да оправдава фашизма, или да се изправи против него. Очакват от Борисов ясни дейности за ограничение и премахване на тези прояви.

В първичния вид на обръщението, в което има и други исторически препратки, беше написано, че Народният съд от 1945 година е бил " належащо и неизбежно военновременно правораздаване ". По-късно този текст беше премахнат. От Българска социалистическа партия обясниха, че това изказване е персонално мнение. То е било оповестено без знанието на управлението. Тази заран обаче в декларация ПГ на ГЕРБ реагира остро на първичната позиция на левицата за Народния съд.

Тома Биков - ПГ на ГЕРБ: Днес управлението на Българска социалистическа партия е в обстановка, в която пропагандира тезата, че има два типа политическо принуждение. Лошо - преди 9-ти септември 1944 година и положително - след 9 септември 1944 година
В това свое биполярно положение, управлението на Българска социалистическа партия популяризира позицията, в която по едно и също време прикани премиера да се разграничи от Луковмарш и в това време дефинира Народния съд като належащо и неизбежно военновременно правораздаване.

Тома Биков посочи, че ГЕРБ няма потребност да се разграничават от Луковмарш, тъй като в никакъв случай не са се солидаризирали с него като изява на антидемократичната националсоциалистическа идеология.

От Българския народен съюз, уредници на Луковмарш, оповестиха, че без значение от апелите, плануваното шествие ще се организира.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР