Заместник-ръководителят на канцеларията на президента на Украйна - Кирило Тимошенко

...
Заместник-ръководителят на канцеларията на президента на Украйна - Кирило Тимошенко
Коментари Харесай

Втори помощник на Зеленски се оттегля

Заместник-ръководителят на канцеларията на президента на Украйна - Кирило Тимошенко разгласи във вторник, че през вчерашния ден е помолил президента Володимир Зеленски да го освободи от отговорностите му, съобщи Ройтерс.

„ Благодаря на президента на Украйна Володимир Зеленски за доверието и опцията да правя положителни каузи всеки ден и всяка минута “, написа Тимошенко в приложението за известия Telegram, като обявата включва и негово селфи с писмото за оставка.

Тимошенко не уточни причина за оставката си. Украински медии обаче оповестиха, че Кирило Тимошенко може да е част от кадровата рокада, оповестена по-рано от Зеленск, съобщи БНР. На уеб страницата на президента на Украйна беше оповестен декрет за приемане на оставката на Тимошенко.

33-годишната Тимошенко беше заместник-ръководител на президентската канцелария от 2019 година, като отговаряше за районите и районните политики. Той също по този начин работи със Зеленски по време на предизборната му акция, наблюдавайки медийното и креативното ѝ наличие.

Според украински медии, от началото на съветската инвазия в Украйна през февруари 2022 година Тимошенко е бил забъркан в няколко абсурда, свързани с потребление от него в персонално качество на скъпи коли. Тимошенко отхвърли всички обвинявания.

Оставката на Кирило Тимошенко идва седмица, откакто различен асистент на Зеленски, Олексий Арестович, също се отдръпна, откакто направи, както той я назова, „ фундаментална неточност “. По-рано Арестович сподели във видео, че украинските военни са свалили ракета, евентуално изстреляна от Русия, след което ракетата е трансформирала курса си и в последна сметка е блъснала жилищна постройка в Днипро, убивайки десетки цивилни, само че по-късно отдръпна това свое изказване.

Зеленски ремонтира администрацията след обвинявания в корупция

Зеленски съобщи в понеделник, че тази седмица ще бъдат оповестени промени в държавния личен състав, както и промени на районно равнище и в силите за сигурност след обвиняванията в корупция съвсем година след съветската военна инвазия в страната, припомня Ройтерс.

Украинският президент Володимир Зеленски сподели, че в границите на идващото денонощие ще извърши кадрови промени измежду чиновници на управителни постове в държавното управление и районите, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

„ Вече съм взел някои кадрови решения - някои още през днешния ден, а други ще взема на следващия ден, засягащи ръководители на разнообразни равнища в министерствата и други централни държавни структури, както и в районите и правоприлагащите органи “, сподели Зеленски в ежедневното си видеообръщение.

Украинският президент даде обещание по-рано през вчерашния ден да се пребори с корупцията на всички равнища в администрацията на фона на изказвания за взимане на подкупи и злоупотреби от украински служители.

„ Вражеският обстрел и офанзиви не престават непрестанно “, добави още Зеленски в своето видеообръщение. „ Битката за Донбас обаче продължава, както и борбата за Южна Украйна. Виждаме Русия да концентрира войските си, само че знаем по какъв начин да отговорим “, заключи украинският президент

Министерството на защитата отхвърля обвиняванията в медиите

Украинският министър на защитата Олексий Резников изрично отхвърли публикуваната в някои медии информация, че неговото ведомство е купувало продоволствия за армията на мощно повишени цени, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

„ Изглежда, че най-очевидната цел е опит да се подкопае доверието в министерството на защитата в доста значим миг “, написа той във Facebook.

Резников добави, че обвиняванията не почиват на обстоятелства и даде обещание цялостна бистрота при следствието. Той изясни появилата се информация, че Украйна закупува храни за армията на повишени цени с техническа неточност при изписването на единични бройки и килограми. „ Всъщност това е постоянно срещана техническа неточност, допускана от доставчика, който е желал да напише цената на яйцата в килограми, а не на брой “, уточни министърът.

Това изяснява трикратно по-високата цента на въпросния артикул спрямо тази в комерсиалните вериги в Киев, добави той. До повишение на цените водят и транспортните разноски, включващи и рисковете от доставки наоколо до фронта, акцентира Резников. По думите му плануваните средства за дневната дажба на един боец възлизат на малко под 3,7 $.Според него нарастването на разноските от предходната година възлиза на 21,5 %, което е под формалното ниво на инфлацията от 26,6 %.

Преди дни украинският вестник „ Огледало на седмицата “ (Zn.Ua) разгласява информация за цените на военни поръчки, която провокира неспокойствие в Украйна, считана за една от най-корумпираните страни в Европа. Тогава виновните органи потвърдиха, че към този момент са почнали следствия на покупки на стойност към 325,9 милиона $.

Украйна отблъсква съветските сили от близо 11 месеца. Финансирането на военните разноски зависи значително от парите на Запада, отбелязва ДПА.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР