Заместник-ръководителят на кабинета на Володимир Зеленски Кирило Тимошенко подаде оставка

...
Заместник-ръководителят на кабинета на Володимир Зеленски Кирило Тимошенко подаде оставка
Коментари Харесай

Зеленски се раздели с близък сътрудник, скандал с джип в основата на оставката - Свят

Заместник-ръководителят на кабинета на Володимир Зеленски Кирило Тимошенко подаде оставка късно вечерта в понеделник, оповестиха украинските медии. Оставката съответства с последното вечерно изказване на украинския президент, в което той разкритикува частните пътувания на длъжностни лица в чужбина и по-специално 10-дневната отмора на заместник-генералния прокурор Олексий Симоненко в Испания. Малко по-късно стана ясно, че Симоненко е уволнен. Във видеобръщение в Телеграм президентът Зеленски разгласи, че ще има огромни кадрови промени в структурите на централната власт на Украйна.

Зад оставката на Тимошенко прозира „ уволняване по лично предпочитание “, обвързвано с непозволено потребление на джип, получен като филантропична помощ от „ Дженерал Моторс “. По-рано украинските медии на няколко пъти обръщаха внимание, че заместникът на Андрий Ермак се вози в черен джип Chevrolet Tahoe, който е бил предаден на Украйна за превоз на лица от териториите, обхванати от военни дейности и за филантропични задачи.

Като заместител на Андрий Ермак Тимошенко отговаряше в президентския офис за възобновяване на Украйна и постоянно пътуваше из страната с новичкия Chevrolet Tahoe. Той самият не опроверга медийните изявления през октомври на тази тематика, само че публицистите подчертаваха, че Киев е помолил американската корпорация за коли за превоз на хора от зоната на военни дейности, не за служители и административни потребности.

Очаква се постът на Кирило Тимошенко да бъде ангажиран от досегашния началник на регионалната военна администрация на Киев Олексий Кулеба. Според медийни спекулации самият Тимошенко ще бъде изпратен като началник на някоя от регионалните администрации. Пак в понеделник оставки подадоха военните губернатори на Днепропетровска, Запорожска, Херсонска и Сумска области на Украйна.

Първи съветският пропагандист Владимир Соловьов пусна гръмотевица с едно изречение в Телеграм, че в Украйна вървят кадрови промени, а медиите в Украйна и Русия заговориха за чистка и за възбрана за пътешестване на държавни и локални служители в чужбина по частни каузи.

В изказването си от понеделник президентът Володимир Зеленски обърна внимание на случая на заместник-главния прокурор Олексий Симоненко, който в края на предходната година отпътува макар президентската възбрана на 10-дневна отмора в Марбела в Испания с цел да отпразнува там със фамилията си настъпването на Нова година. Симоненко пътува до такава степен с автомобила на Лвовския предприемач и народен представител Григорий Козловски, а телохранителят на Козловски го съпровождал в пътуването.

„ Има кардинално решение на Съвета за национална сигурност във връзка на пътуванията на служители в чужбина. То се отнася до всички чиновници на централната администрация и чиновниците на другите равнища на локалното самоуправление. Това касае и правораздавателните органи, държавните чиновници, прокурорите и всички, които би трябвало да работят за страната и в страната “, сподели Зеленски.

„ Като желаят в този момент да си почиват, ще си почиват отвън държавната работа. Чиновниците няма да могат да пътуват в чужбина на отмора нито с никаква друга недържавна цел “, акцентира Зеленски. В понеделник заместник-главният прокурор Олексий Симоненко е бил " помолен " да си напише оставката. Уволнението му удостовери депутатът от Върховнат Рада Ярослав Железняк. Според УНИАН към края на месеца се чака с постовете си да се разделят и минимум трима министри.

В изказване в Телеграм Володимир Зеленски даде обещание огромни кадрови промени в структурите на централната власт. Някои от решенията се чакат още през днешния ден, 24 януари, други към този момент са подписани в понеделник.

Украинците помнят този Зеленски от началото на президентската му кариера, който обикаляше държавни предприятия и митници, изземайки функционалностите на изпълнителната власт, „ набиваше канчетата “ на самозабравили се служители и уволняваше наред. При едно от визитите си в митническо ръководство в Западна Украйна беше предиздвикал всички присъстващи да си покажат мобилните телефони и след това ги попита от кое място при техните заплати имат пари за такива скъпи апарати и напряко ги попита: " Що не се уволните? ".



Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР