Заместник-председателят на Столичния общински съвет от групата на БСП Милка

...
Заместник-председателят на Столичния общински съвет от групата на БСП Милка
Коментари Харесай

Софиянци се бунтуват от зоните за пушачи на бул. Витоша

Заместник-председателят на Столичния общински съвет от групата на Българска социалистическа партия Милка Христова и общинските съветници Борис Цветков и Николай Николов внесоха три питания към кмета на София Йорданка Фандъкова. Те са свързани с шума от заведенията по бул. "Витоша ", продължаващото напрежение в квартал "Стрелбище " към проектите за създаване на небостъргач и опциите за включване в капиталовата стратегия на Следствен отдел към окръжна прокуратура на три детски градини на територията на квартал "Дружба 1 ", които се нуждаят от ремонт и разширение.

Питането на Милка Христова е във връзка недоволства на жители, които живеят към пешеходната зона на бул. "Витоша ". "В сектора сред улиците "Хан Аспарух " и "Денкоглу " са ситуирани голям брой заведения. Повечето от тях бяха с изнесени маси на булеварда през лятото. А сега има построени краткотрайни постройки - "зони за пушачи ", които са доста по-големи по повърхност от самите заведения. На процедура комерсиалната активност се реализира на булеварда, заемайки по-голямата част от пешеходната зона и препятствайки естественото му прилагане от жителите и гостите на столицата, които са принудени да "слаломират " сред маси, столове и спомагателни структури, изяснява Милка Христова. - Особено конфликтна е обстановката край по този начин наречения фонтан на някогашната пресечка с ул. "Парчевич ". Около изкуствено "създадения тупик " са построени пешеходни ръкави, отнемащи от платното за придвижване на тази улица, върху които са ситуирани шатри, маси, столове и чадъри на заведения. Тази обстановка пречи на живеещите в прилежащите здания, като им лишава естествения достъп до домовете им, в това число и на достъп на колите за спешна помощ на "Спешна помощ ". Наред с това през миналия летен и есенен сезон заведенията, ситуирани по бул. "Витоша " работеха след 0,00 часа в нарушаване на Наредба №1 на Столична община за публичния ред, пречейки и смущавайки естествения живот на хората, живеещи в разположените в непосредствена непосредственост жилищни здания ".

В тази връзка Милка Христова насочи пет въпроса до кмета на София. Първият от тях е какви инспекции са осъществени по време на законността на построените краткотрайни постройки, какви са констатациите и какви ограничения са подхванати за унищожаване на противозаконните, както и какви наказания са наложени. Освен това, заместник-председателят на СОС от Българска социалистическа партия пита дали са правени инспекции по отношение на спазването на работното време на заведенията по бул. "Витоша " и на равнищата на звук от тях, както и каква част от наложените санкции при осъществените инспекции е събрана. Милка Христова упорства да получи информация и за това какви ограничения ще бъдат взети във връзка със основаната обстановка на улица "Парчевич ".

В общо запитване по отношение на продължаващото напрежение измежду жителите в квартал "Стрелбище " във връзка заградения терен от 3000 квадранти метра, в който попада построен асфалтов двупосочен път, улично осветяване, две пешеходни алеи, зелена повърхност, подземни мрежи и уреди, общинските съветници от Българска социалистическа партия Борис Цветков и Николай Николов имат три въпроса. "Настояваме столичният кмет да изясни какви са подхванатите дейности от структурите на Следствен отдел към окръжна прокуратура за инспекция. Има ли нарушавания и какви дейности са подхванати за налагане на съответните наказания, в случай че има нарушавания, сподели Борис Цветков. - Искаме да знаем какви дейности ще подхващат структурите на Следствен отдел към окръжна прокуратура, с цел да бъде предпазен публичният интерес. Освен това, кметът да осведоми дали има длъжностни лица от структурите на Следствен отдел към окръжна прокуратура, които със свои дейности или безучастие са позволили осъществяването на нарушавания от страна на компания НИКМИ при унищожаването на общинска зелена повърхност ".

Третото запитване до столичния кмет е от Борис Цветков и е обвързвано с опциите за включване в капиталовата стратегия на Следствен отдел към окръжна прокуратура или решение на СОПФ за създаване и ремонт на етернитовите здания на 36-а и 96-а детска градина, както и за промяна на дограмата на филиала на 21-а в "Дружба 1 ".

"Вече няколко пъти съм отправял въпроси към кмета за реконструиране на етернитовите здания на двете детски градини. В отговора на последния ми сходен въпрос от 20-и април 2016-а получих увещание, че в проектобюджета на Следствен отдел към окръжна прокуратура за 2017 година ще бъде препоръчано за включване построяването на първия стадий на 96-о ОДЗ и правене на работен план за 36-о ОДЗ. Нищо от това не се случи, сподели Борис Цветков. - Сега упорствам кметът да съобщи дали поема ангажимент построяването и ремонта на 96-а и 36-а ОДЗ, както и промяната на дограмата за 21-а детска градина, да бъдат включени в бюджета на Следствен отдел към окръжна прокуратура за 2018 година ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР