Заместник-председателят на Републиканската народна партия (РНП), основната опозиционна партия в

...
Заместник-председателят на Републиканската народна партия (РНП), основната опозиционна партия в
Коментари Харесай

Помощник на Кълъчдароглу напуска партията заради поражението на изборите

Заместник-председателят на Републиканската национална партия (РНП), главната опозиционна партия в Турция и партията на претендента за президент Кемал Кълъчдароглу, разгласи оставката си след слабото показване както на Кълъчдароглу, по този начин и на претендентите за депутати на изборите в неделя, макар изказванията, че Кълъчдароглу е този, който го е уволнил.

" За да не навредя на изборния развой и нашия ръководител и претендент за президент Кемал Кълъчдароглу, с който имах достойнството да ходя един до друг, депозирам оставка от поста си на заместник-председател на отдела за осведомителни и информационни технологии на РНП заради отрицателното публично мнение ", съобщи Онурсал Адигюзел в Туитър.

Той добави, че това се случва " макар обстоятелството, че нашите системи работеха и не претърпяха никакви механически неизправности в нощта на изборите ".

Изявлението му пристигна часове откакто Висшият изборен съвет (YSK) удостовери, че Турция ще се насочи към първия в историята си втори тур на изборите на 28 май, защото нито един претендент не си обезпечи нужното болшинство на президентските избори.

След отварянето на всички урни за гласоподаване в Турция и в чужбина съветът осведоми, че настоящият президент Реджеп Тайип Ердоган печели 49,51%, до момента в който Кълъчдароглу от опозиционния алианс на шестте партии получава 44,88% от гласовете, изпреварвайки с 5,17% Синан Оган, трети нищожен претендент, който се кандидатира от алианса АТА.

Според други локални медии обаче Адигюзел е бил заставен да подаде оставка, откакто голям брой последователи на РНП са го обвинили в " непросветеност " по време на броенето на гласовете, оповестява „ Сабах “.

Опозиционният вестник „ Sözcü “ твърди, че самият Кълъчдароглу го е " освободил от служба " още същия ден.

Адигюзел, който е в РНП, откогато тя загуби изборите през 2018 година, отговаряше и за мрежата от тролове на партията в обществените медии, като ръководеше проведени акции за разпространяване на неистини, дезинформация и провокации.

Опозицията се бори да реорганизира редиците си след провалянето в неделя. Докато Ердоган е интернационално приет за очевиден любимец на втория тур, Кълъчдароглу се стреми да разгърне нова тактика в сложната си борба.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР