Заместник председателят на парламента Веселин Марешки, който бе осъден на

...
Заместник председателят на парламента Веселин Марешки, който бе осъден на
Коментари Харесай

Марешки губи дело срещу Валя Ахчиева

Заместник ръководителят на Народното събрание Веселин Марешки, който бе наказан на 4 година затвор, е изгубил и дело, водено от него и майка му Веска Марешка против журналистката Валя Ахчиева.
 Апелативният съд във Варна осъди на 4 година затвор Веселин Марешки за изнудване Виж още
В серия от 7 излъчвания " Открито " по Българска национална телевизия през 2017 и 2018 година Ахчиева разкри в детайли скица за търговия с медикаменти, внасяни в България на ниски цени, преопаковани и изнасяни още веднъж зад граница.

Марешки се почувствал обиден и уплашен от следствието, а майка му, която е певица на остарели градски песни, се разстроила и спряла да пее. Завели иск против Ахчиева.

Журналистката обаче е оправдана на две инстанции Софийски областен и Софийски градски съд. До месец изгубилите могат да апелират и пред Върховния касационен съд, който следва да реши дали да допусне жалбите им.

" За мен, а и допускам за доста от публицистите, последното решение на състава на Софийския градски съд с ръководител Здравка Иванова е извънредно значимо, тъй като обръща внимание върху нашата работа, - разяснява Валя Ахчева пред " Труд ". - За първи път се сочи, че става дума за независимост на словото, упражнена в нейния цялостен размер, че са спазени положителните практики - изследвани са документи, търсени са засегнатите страни... Но най-важното е, че съдът приема, че " журналистическата независимост обгръща също по този начин и допустимо прибягване до избрана степен на преувеличаване или даже провокация. "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР