Заместник-председателят на парламента и лидер на партия „Воля“ Веселин Марешки

...
Заместник-председателят на парламента и лидер на партия „Воля“ Веселин Марешки
Коментари Харесай

Марешки забогатял от лихварство

Заместник-председателят на Народното събрание и водач на партия „ Воля “ Веселин Марешки се е изявявал в предишното като противозаконен лихвар, активност от която е спечелил стотици хиляди в наличност и в парцели. Това написа Биволъ.

Заемите, които Марешки е раздавал посредством фамилната си компания “Варнафарма Холдинг” на физически лица са с лихви от 7% до 12%, само че в договорите има и скрити лихви посредством изкуствено завишаване на главницата и месечни начисления за неустойки.

Това съставлява административно нарушаване по Закона за кредитните институции, само че има и подозрения, че Марешки е правил нелегално лихварство по Чл. 252 от Наказателен кодекс, за което се поставя затвор и конфискация на имущество. Стои също по този начин въпросът дали Марешки не е укривал от данъчните приходите, получавани от скрити лихви.

Биволъ направи опит да се свърже за коментар с Марешки през пресслужбата на неговата партия „ Воля “, която регулярно разпраща прессъобщения до медиите, само че оттова не се получи отговор.

Десетки заеми за 1,7 милиона лева

Биволъ събра забележителен размер информация – контракти и нотариални актове за обезпечения с ипотеки, които потвърждават по неоспорим метод тази противозаконна активност.



До кредитните услуги на Марешки нормално са прибягвали хора и компании с финансови усложнения. Като поръчителство те ипотекират скъпоструващи парцели. В няколко случая има данни за изпълнителни каузи, заведени от компаниите на Марешки, с цел да бъдат задоволени непогасени заеми с ипотекираните парцели, които са на стойност неведнъж по-висока от самия заем.

Биволъ изследва стотици страници контракти и нотариални актове, доказващи несъмнено противозаконна лихварска активност. Кликнете на картинката, с цел да се усили.

За интервала от 2003 до 2015 година Фирмите “ВарнаФарма Холдинг” ООД (сега “ВарнаФарма М” ООД) и “Диджител” ООД са сключили 25 договорни и законни ипотеки за парцели на 32 физически и юридически лица по отношение на отпуснати заеми, сподели инспекцията ни в Агенцията по вписванията.

През този интервал собствеността на “ВарнаФарма М” е поделена сред Веселин Марешки, брачната половинка му Светлана и майката му Веска. В “Диджител” мажоритарен притежател е Марешки, брачната половинка му Светлана има 45% и 5% се държат от Цветелина Тънмазова, която по-късно стана зам. председателка на партията на Марешки.

Лихварската активност не е инцидентна, а систематична и това излиза наяве както от огромния брой отпуснати заеми, по този начин и от някои характерни термини в договорите, като “Заемодателят има право да трансформира лихвената политика в сходство с промените и изискванията на кредитния пазар”.

Така на процедура се признава, че става дума за непрекъсната лихварска активност. Фирмите на Марешки обаче в никакъв случай не са имали лиценз за кредитни институции. На процедура имаме противозаконна лихварска активност, от която е настъпила забележителна материална полза за притежателите на компаниите – Марешки и неговото семейство.

800 000 лева облага от очевидни и скрити лихви

Кредитите, които е раздал Марешки могат да се категоризират като такива с посочени лихви и неустойки за кредитиране и втора група заеми без посочена рента.

В първата група са отпуснати над 500 000 лева Получени са над 300 000 лева облаги от лихви и неустойки (над 60% от главницата). Общо са кредитирани 10 физически и 3 юридически лица, като са ипотекирани 13 парцела. Образувани са 4 изпълнителни каузи и 3 парцела са продадени на безценица.

Втората група заеми без посочени лихви са обезпечени с 15 договорни и законни ипотеки на 18 физически лица и една компания. При две от ипотеките са ипотекирани лични парцели на кредитополучателите, а другите 13 са прикрити като безлихвени заеми на купувачи в новопостроени здания от компаниите на Марешки.

Сумата на заемите от втората група е над 1,2 милиона лв., със периоди на погашение от няколко месеца до 10 години, като е напълно явно, че няма по какъв начин те да са безлихвени, както е на хартия. Ако се одобри, че и в тях има скрита рента, съпоставима с тази от първата група заеми, то облагата на семейство Марешки от противозаконното лихварство доближава 800 000 лева

Ще има ли глоба за Марешки?

Наказанието за нелегално лихварство по Чл. 252 от Наказателния кодекс е от 3 до 5 години затвор и конфискация на половината от имуществото, само че единствено в случай че то се прави от физическо лице.

Това закононарушение се свързва нормално с циганските барони в махалите, само че предходната година следствие на бТВ уличи в нелегално лихварство и някогашния финансов министър Стоян Александров. Тогава прокуратурата образува досъдебно произвеждане против незнаен причинител, за което не се знае по какъв начин се движи.

Ако кредитодателят е юридическо лице – компания, наказването за банкова активност без лиценз е единствено административно – санкция от Българска народна банка.

В случая с Марешки и брачната половинка му имаме официално завършени заеми от компании, които обаче те директно управляват като съсобственици. Съпругата на Марешки пък е шеф и на двете компании, отпускали заемите.

Има и съответни данни и документи за дейностите на Веселин Марешки свързани с противозаконното лихварство. Един от заемополучателите свидетелства в документално ревю до Биволъ, че е преговарял за заем персонално с Марешки. За да получи заема той е трябвало да подпише контракт и ипотека за 100 300 евро, а е получил по банков единствено 85 000 евро.

Освен това Веселин Марешки изискал и поръчителство в персонално качество, за което му бил трансферирано правото на градеж върху двустаен апартамент. Той заречен да го върне откакто заемът се изплати.

Тези дейности на аптекарския необут заслужават следствие както за скрито лихварство в персонално качество, по този начин и за укриване на налози от получените скрити лихви.

Историята на този заемополучател завършва с финансов провал за фамилията му. След краткотрайни усложнения с погашение на вноските по заема, компанията на Марешки продава ипотекираното му имущество и го лишава от добре работещ хотелиерски бизнес на стойност няколко милиона лв.. Жалбите на потърпевшия до прокуратурата във Варна са отхвърлени с разпореждане, че няма данни за незаконна активност.

Практика на прокуратурата обаче е да проверява и повдига обвинявания за нелегално лихварство на лица, които са раздали огромен брой заеми посредством свои компании, какъвто е казусът с Марешки и брачната половинка му. Пример за това е обвиняването импортирано предишното лято от Окръжна прокуратура в Бургас против 74 годишен датчанин, който посредством три свои компании раздавал заеми и спечелил близо 400 000 лева
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР