Заместник-председателят на горната камара на боливийския парламент Джанин Агнес, назначена

...
Заместник-председателят на горната камара на боливийския парламент Джанин Агнес, назначена
Коментари Харесай

Боливия ще издаде заповед за арест на експрезидента Ево Моралес

Заместник-председателят на горната камара на боливийския парламент Джанин Агнес, назначена за изпълняващ длъжността президент на страната, даде обещание да издаде заповед за арест на някогашния президент Ево Моралес. Това се оповестява от изданието " Los Tiempos ".

" Моралес знае, че при положение на връщане ще би трябвало да отговори на страната, че има неплатени сметки пред правораздаването... Разбира се, в идващите няколко дни тази заповед за арест ще бъде издадена, тъй като към този момент сме подали съответната петиция ", сподели Агнес в изявление пред кореспонденти.

Тя означи, че дейностите на Моралес би трябвало да се преглеждат като " подбудителство към протест и тероризъм ". Също по този начин настоящият държавен глава прикани Моралес да зачита статута на политически бежанец.

Ево Моралес беше президент на Боливия от 2006 година На 10 ноември той подаде оставка след настояванията на военните, които го упрекнаха в манипулиране на резултатите от президентските избори, в които той завоюва. От своя страна Моралес упрекна опозицията в опит за прелом. Впоследствие той отлетя за Мексико, където получи политическо леговище. Властта мина на втория представител на боливийския сенат Джанин Агнес.

На 24 ноември Народното събрание на Боливия одобри законопроект за нови президентски избори. Според документа претендент, който към този момент е бил президент като два поредни мандата, не може да взе участие в тях, което изключва опцията Моралес да взе участие в тях.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР