Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и кметът на Бургас Димитър

...
Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и кметът на Бургас Димитър
Коментари Харесай

Борисов уволнява в САЩ за наводнения, но не смее да пипне Цветанов и Николов

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и кметът на Бургас Димитър Николов да подадат оставки. За това упорстват от гражданско съдружие „ За свободна България “. Писмото, което са изпратили до редакцията е подписано и от членове на ГЕРБ. Те са възмутени от оправданията и лъжите на Цветанов и Николов във връзка наводненията и жертвите в Бургаско. „ В момента приказваме за жълт код, а виждате това, което сполетя Бургаско - трябваше да има червен код “ , повтаря от два дни по медиите Цветанов.
Припомняме, че след проливните дъждове на 24-25 октомври 2017 година Загинаха трима души, един е в неопределеност, има и ранени. Инспекторите на ДАМТН откриха 7 броя язовири със скъсани стени. Всички те са под 50 000 куб. м., като се изключи бент. " Чотората ", който е с размер от 100 000 куб.м. Това са каскадни язовири, като четири, от тях са на територията на община Бургас, а три са в община Камено. Важно е да се означи, че под тези водоеми няма обитаеми места и водния отток от тях не е причина за човешки жертви.

" Няма нарушаване на стените. Просто е имало огромна приливна вълна, защото става въпрос за каскади от язовири. " Това разяснява през вчерашния ден в коридорите на Народното събрание икономическият министър Емил Караниколов по въпроса за положението на язовирите в Бургаско, което пострада съществено при последните дъждове.

Кметът на Бургас Димитър Николов също отхвърли той и общината да имат някаква виновност за случилото се. Те просто нямало по какъв начин да реагират на бедствието, защото електронната система, която коствала над 1 млн лева не покривала всички обитаеми места, също така единствено уведомила за повишение равнището на водоемите. Кметът твърди, че са евакуирали хора и са ги избавили. Бедствието обаче се оказало ненадейно.

Това се случва, макар че напролет Държавната организация за метрологичен и механически контрол заяви, че 205 язовира са неизрядни, единствено 5 са изпълнили предписанията за подсилване, а 30 са в доста неприятно положение. Почистването на речните корита също е безконечен проблем.

Представителите на властта се сплотиха към заключението, че държавните институции са си свършили съвършено работата и акцентират, че държавните язовири в област Бургас нямат виновност за бедствието. Виновни били синоптиците, които подвели институциите с погрешната си прогноза.

От Българска академия на науките обаче ги опровергаха. " Синоптиците ни са си свършили добре работата ", разяснява проф. Христомир Брънзов, шеф на Националния институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките. Още на 23 октомври от службата му са оповестили „ оранжев код “ за рисково количество превалявания, което значи от 30 до 60 л на кв. м за денонощие. " На 24 октомври още веднъж бе разгласен оранжев код за 16 области, а в 12 часа - за Ямбол, Хасково и Бургас. На 25-и сменихме кода за Бургас в червен, защото отчетохме предходното количество превалявания ", разяснява той. " За Бургаска област паднаха 120 л за двата дни, което и беше планувано и навреме подадено към Гражданска отбрана и Министерство на околната среда и водите ", уточни проф. Брънзов. По думите му синоптиците не могат да предвиждат къде тъкмо какъв брой количество дъжд ще падне.
Той дефинира като неточно сравнението с американската метеорологична работа, която получава в пъти по-голям бюджет от българския. " Ние нямаме даже автоматизирани дъждомери, с които незабавно да се регистрира количеството паднали превалявания ", разяснява още той. Всичко ставало с кофи и мензури, а тези, които мерят равнището на падналите дъждове полечавали по… 40 лева на месец.

Вижте в Щатите какво става. Трепят се непрестанно по улиците. Страшно е… И нито една шахта не работи, не поема вода и стават наводнения. Там не би трябвало да остане нито един кмет! Защото не си е приключил работата! У нас шахтите работят, а там не! Няма ден, няма момент, няма нощ – работим непрекъснато. Работим, дори доста добре работим за България ”. Това са думи на премиера Боко Борисов изречени единствено преди три седмици.

Подписалите писмото за оставките на Цветанов и Николов питат: По какви критерии министър-председателят реши, че в Съединени американски щати кметовете би трябвало да си вървят поради наводненията там, а в България – не ? Питат още: „ Ще доживеем ли в миналото български политик да признае, че той или партията му са отговорни за нещо “ ?

Цветан Цветанов не бе открит за коментар, тъй като не вдигаше телефона си.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР