Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова ще поеме длъжността на

...
Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова ще поеме длъжността на
Коментари Харесай

Вера Йоурова поема ресор Правосъдие в ЕК

Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова ще поеме длъжността на комисар по правораздаването на изпълнителния орган на Европейски Съюз, защото белгийският комисар Дидие Рейндерс стартира акцията си за най-високия пост в правозащитната организация " Съвет на Европа ", са декларирали пред " Политико " трима души, които са директно осведомени с смяната.

На 25 март Съветът на Европа избра Рейндерс дружно с някогашния президент на Швейцария Ален Берсет и някогашния министър на културата на Естония Индрек Саар за поста общоприет секретар преди окончателното гласоподаване в края на юни. Рейндерс би трябвало да вземе отпуск от ролята си в комисията, с цел да води акция за позицията.

Базираната в Страсбург правозащитна организация има 46 страни членки и не е част от институциите на Европейския съюз. Това е значима многостранна организация по въпросите на демокрацията и върховенството на закона, която ръководи Европейския съд по правата на индивида.

Очакваше се Рейндерс да се отдръпна на 25 април , само че напускането му се форсира, с цел да взе участие тази седмица в парламентарната сесия на Съвета на Европа.

Йоурова към този момент ръководеше портфолиото на Рейндерс в ролята си на заместник-председател по полезностите и прозрачността, в това число върховенството на закона, битката против дезинформацията и проблемите на медийния плурализъм.

Чешкият политик беше комисар по въпросите на правораздаването, потребителите и равенството сред половете през интервала 2014-2019 година и преди този момент отчасти замести заместник-председателя на Европейска комисия по конкуренцията Маргрете Вестагер, когато тя си взе отпуск, с цел да води акция за Европейската капиталова банка (ЕИБ).

Йоурова, която произлиза от същата политическа група като Рейндерс, демократичната група " Обнови Европа ", сподели, че няма да търси трети мандат като европейски комисар.

Това е последната от поредност от промени по върховете на европейските институции, защото европейски политици и висши чиновници се насочват към нови работни места преди изборите за Европейски парламент на 6-9 юни и образуването на нова Европейска комисия, което ще стане по-късно тази година.
 Още един еврокомисар се готви за нов пост
Още един еврокомисар се готви за нов пост

Белгия издигна Дидие Рейндерс за началник на Съвета на Европа
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР