Заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за икономиката в интерес на

...
Заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за икономиката в интерес на
Коментари Харесай

ЕК: България е единствената в ЕС, която спазва критерия за бюджетен дефицит

 Заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за стопанската система в полза на хората, Валдис Домбровскис похвали през днешния ден България като единствената страна, която съблюдава критерия за бюджетен недостиг на Европейски Съюз.

Същевременно той добави, че към нас и още 10 държави-членки са отправени рекомендации по отношение на прането на пари. Домбровскис сподели това по време на представянето на пролетния пакет на Европейския учебен срок.

В отчета за България се споделя, че продължават да са налице провокациите в битката с корупцията и към момента няма безапелационни резултати от наказателни преследвания по такива каузи по високите етажи на властта.

В него се прецизира, че все още не са подхванати ограничения за понижаване на риска по схемата " поданство против вложения “ и се прибавя, че тя е породила опасения от опасности, свързани и с изпирането на пари.

Като цитира страната ни измежду една от тези, към които Комисията насочва рекомендация в тази тенденция, еврокомисар Домбровскис посочи:

" Проблемите са същите, които бяха разпознати през предходните години. Знаете, че имаше серия от кавги с пране на пари в цяла Европа. Виждаме, че напредъка по отправените рекомендации е неравномерен - някои страни имат значителен напредък, при други той е стеснен “.

За ефикасен отговор на пандемията с ковид в отчета се насочва рекомендация към страната ни да активизира подобаващи финансови запаси за подсилване на устойчивостта, достъпността и потенциала на здравната система, както и да обезпечи уравновесено географско систематизиране на здравни служащи.

В документа се споделя, че страната ни би трябвало да форсира процедурите за ефикасна поддръжка за дребния и междинен бизнес, както и да подсигурява продължителния им достъп до финанси и гъвкаво възнаграждение. 

Въпреки мощния стопански напредък и рекордно ниско равнище на безработица България постепенно догонва останалите страни-членки и нивата на беднотия и неравноправие в приходите към момента са едни от най-високите, се споделя в отчета.

Подчертава се също по този начин, че незадоволителните вложения са спънка за модернизирането на стопанската система.

Като цяло банките са рентабилни и добре капитализирани и съотношението на необслужваните заеми понижава.

Въпреки това България продължава да бъде измежду страните с огромен % на необслужвани заеми, изключително за нефинансовите предприятия.

Уредбата за контрол на небанковия финансов бранш бе укрепена, само че в застрахователния бранш е належащо в допълнение деяние.

Достъпът до опазване на здравето е стеснен заради неравномерното систематизиране на оскъдните запаси и слабото покритие на здравното обезпечаване.

България продължава да е измежду страните членки с най-многобройни смъртни случаи, които се дължат на замърсяването, се споделя още в документа.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР