Заместник областният управител Йордан Кожухаров и директорът на Градска художествена

...
Заместник областният управител Йордан Кожухаров и директорът на Градска художествена
Коментари Харесай

Миналото среща бъдещето в галерия Доспевски

Заместник регионалният шеф Йордан Кожухаров и шефът на Градска художествена изложба " Станислав Доспевски " Пазарджик Леон Бабачев откриха галерия под мотото " Нашето завещание: Където предишното среща бъдещето ". Изложбата демонстрира произведения на художници от Германия, Франция, Полша, Австрия и Хърватия. Тя е част от културните събития, които се провеждат от Областния шеф в партньорство с културните институции в град Пазарджик и община Пазарджик, в осъществяване на Комуникационната тактика на Република България за Европейски Съюз. Изложбата е част от културните събития в България, които минават под мотото „ 2018г. – Европейска година на културното завещание “.

В актуалната галерия създателите са чужденци от европейски страни и тяхното творчество по един или различен метод е станало владеене на галерията. Една огромна част от живописните произведения са добити през 80-те години когато галерията е била съорганизатор на интернационалните пленери, в които са взели участие художници от побратимените на Пазарджик градове – Ставропол и Карл Маркс Щадт /Кемниц/.

Петнайсет отпечатъка изпълнени в техниката на сухата игла са завещание от първата майсторка на графиката в България - Анна Крамер, родена в Полша и свързала за седем години живота си с Пазарджик.

Художникът Хайнц Ландцендорф през 1974г. подарява на галерията 18 гравюри по драмата „ Майка кураж и нейните деца “ на Бертолт Брехт. И всички други произведения със своята си история, рисувани от графини като Ан дьо Колбер-Христофороф или от създатели, чието име оказва се единствено от подписа върху платното, като Silberling.

Изложбата демонстрира общо 62 художествени творби живопис, графика и статуя както и документални табла с извадки от периодическият щемпел, по отношение на създателите и времето на постъпване на творбите във фонда на галерията.

Изложбата може да бъде посетена до 10 ноември 2018г. в Художествена изложба „ Станислав Доспевски “ Пазарджик.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР