Заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов участва днес, 8 ноември,

...
Заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов участва днес, 8 ноември,
Коментари Харесай

С военни ритуали беше отбелязана 107-ата годишнина от първата българска морска победа

Заместник-началникът на защитата вицеадмирал Емил Ефтимов взе участие през днешния ден, 8 ноември, във военния обред, с който тържествено беше маркирана 107-ата годишнина от първата българска морска победа – сполучливата торпедна офанзива на миноносеца „ Дръзки “ против турския крайцер „ Хамидие “ в Балканската война, и беше почетена паметта на командира на торпедоносеца капитан I сан Георги Купов, оповестиха от пресцентъра на Министерството на защитата.

На 8 ноември 1912 година българският торпедоносец с пълководец капитан I сан Георги Купов поразява бронирания турски крайцер, извеждайки го от строя до края на войната. По традиция паметното поклонение в София, което включва отслужване на заупокойна молитва и поднасяне на венци и цветя, се организира на гробното място на героя от Балканската война в Централните софийски гробища. В ритуала участваха военнослужещи от Военноморски сили, както и представители на „ Клуб военни моряци” към Съюза на офицерите и сержантите от запаса и запаса в гр. София.

Годишнината от първата българска морска победа беше маркирана с боен обред и в гр. Варна. Заместник-командирът на Военноморски сили флотилен адмирал Георги Пенев одобри строя на почетния часовой пред Военноморския музей в града. Военнослужещите сервираха венци и цветя пред кораба-музей „ Дръзки” и пред паметника на капитан І сан Димитър Добрев, командвал отряда торпедоносци по време на бойните дейности през 1912 година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР