Заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов откри на 13 юни

...
Заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов откри на 13 юни
Коментари Харесай

Емил Ефтимов представи постиженията в Общата политика за сигурност и отбрана по време на българското председателство на ЕС

Заместник-началникът на защитата вицеадмирал Емил Ефтимов откри на 13 юни в Брюксел, Белгия, формалното събитие на Военния комитет на Европейски Съюз за закриването на първото председателство на България на Съвета на Европейския съюз. В него участваха представителите на държавите-членки и на институциите във Военния комитет на Европейския съюз.

Събитието се организира в Постоянното посланичество на Република България към Европейски Съюз. В рамките на изнесения къс брифинг заместник-началникът на защитата показа достиженията в Общата политика за сигурност и защита (ОПСО) на Европейския съюз по време на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

„ От национална вероятност бих желал да отбележа, че българското държавно управление утвърди Национален проект за увеличение на разноските за защита и постигане на 2% от Брутният вътрешен продукт до 2024 година “, подчертава в изявлението си вицеадмирал Емил Ефтимов. Той обясни, че задачата на този проект е да консолидира националните старания за придобиване на модерни отбранителни качества, съответни на възходящите провокации в региона на сигурността.

„ Българското председателство отдаде огромно значение на развиването на Постоянното структурирано съдействие на Европейски Съюз в региона на защитата и на стартирането на съответни планове, които ще усилят качествата на Съюза. По отношение на дейностите от пробния цикъл на Координирания годишен обзор на защитата (CARD), напъните бяха съсредоточени върху реализиране нa изчерпателно идентифициране на наличните качества и повишение на осведомеността за дефицита им на равнище Европейски Съюз и държави-членки в поддръжка на взаимното развиване на качествата и синхронизирането на процеса CARD с Процеса на отбранително обмисляне на НАТО “, акцентира заместник-началникът на защитата.

Той напомни, че е отделено особено внимание на приемането на нов правилник на Европейския парламент и на Съвета на Европейския съюз за основаване на Европейска стратегия за индустриално развиване в региона на защитата, който ще приготви пътя за финансиране на съответни планове в региона на защитата въз основа на разпознатите потребности и цели за развиване на качествата.

Вицеадмирал Ефтимов се спря и на различен основен приоритет на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз – повишение равнището на сигурност и непоклатимост в Западните Балкани. „ Няма да бъде пресилено да се каже, че едно от най-значимите достижения на българското председателство е слагането на Западните Балкани в центъра на вниманието на интернационалната общественост “, безапелационен беше заместник-началникът на защитата.

От своя страна, ръководителят на Военния комитет на Европейски Съюз военачалник Михаил Костаракос изрече признателност за постигнатите в този интервал резултати по използването на Глобалната тактика на Европейски Съюз в региона на сигурността и защитата. Ръководителят на най-висшия европейски боен орган подчертава на сполучливо осъществявания, богат със събития календар на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и отличи положените старания точно по тематиките за Западните Балкани и военната подвижност.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР