Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев информира, че

...
Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев информира, че
Коментари Харесай

Горските стопанства изпращат екипи да чистят блокирани пътища


Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев осведоми, че се поддържа съгласуваност с шефовете на държавните горски предприятия по отношение на усложнената конюнктура в страната поради на мощния вятър в доста области на страната. На 6-те държавни горски предприятия и техните териториални поделения – горски и ловни стопанства, са дадени инструкции и имат подготвеност да реагират и спомагат на общините за разчистване на пътищата от паднали дървета на техните територии, акцентира заместник-министърът.

Най-тежка е обстановката в региона на Смолян, където община Смолян разгласи бедствено състояние. От Южноцентрално държавно дружество - Смолян имат подготвеност да окажат подпомагане на общинските управляващи във възобновяване на пътната инфраструктура. Заради мощния вятър в региона има повалени голям брой дървета и десетки селища са без ток. Пътят до с.Турян е затворен. Екипи на Държавно горско стопанство - Смолян и Държавно горско стопанство - Смилян имат подготвеност да окажат подпомагане за премахване на повалените дървета от пътя след нормализиране на ситуацията. До късно следобяд вятърът още не е сподавен и има заплаха от рухване и на други дървета.

Към момента в Югозападното държавно дружество – Благоевград няма информация за нанесени съществени вреди от мощния вятър. По сигнал е отстранено едно дърво на територията на ДГС-Брезник. От предприятието напомнят, че още през ноември във всички териториални поделения на ЮЗДП бяха образувани групи за реагиране при спешни обстановки. Те са в подготвеност за почистване на паднали дървета около републиканската пътна мрежа в обсега на предприятието или за унищожаване на дървета, които биха могли да бъдат рискови.

На територията на Североизточното държавно дружество оповестяват, че в Шумен, Варна и Търговище проблеми няма с паднали дървета по до момента постъпила информация. В региона на град Добрич тази заран е имало мощен вятър, само че към този момент е утихнал. Временно е бил затворен пътя за Варна, само че поради снегонавяване, а не поради паднали дървета наоколо до горски територии. От СИДП – Шумен напомнят, че в региона са взети превантивни ограничения, като през есента структурите на предприятието са оказали подпомагане на общините при кастренето на рискови дървета.

И от Северноцентрално държавно дружество – Габрово осведомят, че все още няма постъпили сигнали за паднали дървета, възпрепятстващи пътната мрежа, само че са в подготвеност да реагират. Няма провали от мощния вятър и в региона на Северозападното държавно дружество – Враца, където също са готови за реакция при нужда от подпомагане. В региона на ДГС-Троян е постъпила информация за паднали 3 букови дървета. Те са затворили горски земен път в землището на село Чифлик. Пътят не е в територията на стопанството и обслужва частен парцел.

На територията на Югоизточното държавно дружество - Сливен тази заран е имало затворен пътен сектор в региона на Прохода на Републиката. Със съдействието на Държавно горско стопанство Гурково, пътят е разчистен. В момента няма известия за паднали дървета, макар че бурята продължава, осведомят от ЮИДП.

Информацията за усложнената конюнктура се следи и горските териториални поделения на държавните предприятия са в подготвеност да спомагат при нужда, увери зам.-министър Добрев.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР