Заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков заяви в студиото на

...
Заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков заяви в студиото на
Коментари Харесай

Д-р Бойко Пенков: НЗОК има сбъркана счетоводна политика!

Заместник-министърът на опазването на здравето доктор Бойко Пенков съобщи в студиото на "Денят стартира " по Българска национална телевизия, че е объркана счетоводната политика на Националната здравноосигурителна каса. Той разяснява и бюджета на касата, очакван за тази година, като сподели, че за първи път има такова огромно повишаване с над 400 млн. лв., което разрешава да бъдат изплатени отговорностите към задграничните каси. По думите на Пенков, тази година в бюджета на НЗОК има планувани 73 млн. лева Това са парите, за които българската национална осигурителна институция е предложила на сдружението на немските каси и на другите да бъдат разплатени. Те са разсрочени отговорности, които са платими към тази година. Ще има поредност от срещи, с цел да може да се възнамерява с непознатите осигурителни институции темпа на разплащане, тъй че да се изчистят всички отговорности.

„ Това го имаше преди 15 години в Европа. Някои хора отиваха да получат лекуване в прилежаща страна. Това наложи да се освободи придвижването на хората да могат да получават здравна и различен тип помощ в границите на съюза. Цените и консултациите, които плащаме ние са по-различни от тези, които са като възможност”, уточни заместник-министърът на опазването на здравето.
„ За пръв път в последните години имаме такова повишаване на приходите в бюджета на касата. Това са над 400 млн. Това ни даде опция, преговаряйки с лекарския съюз да променим някои цени, които не бяха пипани десетилетие”, добави още доктор Пенков.
„ От тук нататък значи, че към този момент ще имаме основанието да търсим работата да бъде добре свършена. Повече пари - по-добро качество. Това, което може да се направи за извънболничната помощ, няма смисъл да плащаме за безценен болничен престой, когато нещо може да се случи вътре. Трябва да се направи преостойностяване на тази услуга навън”, сподели още той.
"За да можеш да отидеш да се лекуваш в друга страна би трябвало да имаш формуляр, издаван единствено от министъра или шефа на касата. Ако нямаш подобен вид документ се заплаща на място в съответната страна. Здравният туризъм не е най-хубавата система ", сподели доктор Пенков по тематиката за лекуването на наши жители в чужбина.
"Имаше диалог, с цел да се види защо най-често вървят българите за лекуване в Европа. Така ще се развият модерни способи и у нас. Липсват ни някои дребни уреди, които карат хората да се лекуват на друго място. В България към момента има неприятни процедура, като възнаграждение на консумативи за интервенция. Това го няма на открито ", добави той.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР