Заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев участва в 23-ата среща

...
Заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев участва в 23-ата среща
Коментари Харесай

МВР: Създава се оперативна група за борба с контрабандата на мигранти

Заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев взе участие в 23-ата среща на Комитета на министрите на страните в Конвенцията за полицейско съдействие Югоизточна Европа, състояла се в Букурещ, оповестиха от Министерство на вътрешните работи.

Домакин на форума, провел се през днешния ден в Букурещ, бе ротационното Румънско председателство на самодейността. По време срещата представителите на участващите в Конвенцията страни разискаха настоящите провокации, свързани с противодействието на контрабандата на мигранти в района на Западните Балкани и въздействието на войната в Украйна върху полицейското съдействие.

Стоян Темелакиев. Снимка: Министерство на вътрешните работи

В изявлението си заместник-министърът на вътрешните работи акцентира, че България работи поредно за дейно противопоставяне на всички форми на престъпност вследствие от войната в Украйна:

„ Поддържаме непрекъснат разговор с всички страни членки на Европейски Съюз и основни сътрудници в района, обменяме информация и планираме взаимни интервенции. Българските институции, с поддръжката на гражданското общество и на неправителствените и интернационалните организации, подхващат всички нужни дейности за сполучливото консолидиране на украинските жители “, уточни той. От името на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов заместник-министър Темелакиев поздрави ротационното Румънско председателство на самодейността за градивните полемики , поставящи акцент върху въпроси от основна значимост в региона на сигурността.

От началото на 2023 година миграционният напън към България е повишен близо четири пъти по отношение на 2022 година – означи зам.-вътрешният министър във връзка с настоящите миграционни провокации и акцентира, че за страната ни битката с незаконната миграция и съпътстващите я неподходящи явления остава непрекъснат приоритет .

„ Продължаваме да бъдем самодеен сътрудник, поддържаме непрекъснат разговор със прилежащите страни, взаимодействаме си посредством взаимни контактни центрове, реализираме продан на информация в действително време, в това число с оглед планирането на взаимни дейности “ , показа той с сътрудниците си.

По думите му битката с първопричините и акциите за предварителна защита на незаконната миграция са добра дълготрайна инвестиция , която изисква непрекъснати старания и верни послания. В този смисъл уточни, че от началото на 2023 година е засилено съдействието с всички основни сътрудници, включително с европейските организации Европол и Фронтекс . Съвместно с Европол са набелязани съответни ограничения за усилване на взаимната работа. В развой на основаване е целева оперативна група за битка с контрабандата на мигранти .

Представителите на страните участници в Конвенцията се сплотиха към мнението, че миграционните провокации постановат координирани дейности и засилена взаимна работа на страните, а решенията би трябвало да бъдат всеобхватни, да включват всички миграционни направления и да се подхващат самодейни ограничения. Предизвикателствата, пред които са изправени страните в района, могат да бъдат адресирани в границите на районното съдействие, като Конвенцията за полицейско съдействие в Югоизточна Европа може действително да способства за това.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР