Заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова взе участие като панелист

...
Заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова взе участие като панелист
Коментари Харесай

Зам.-министър Петрова взе участие в Конференция на ОИСР на високо ниво, посветена на Югоизточна Европа

Заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова взе присъединяване като панелист в Конференция на Организацията за икономическо сътрудничество и раз на високо равнище, отдадена на Югоизточна Европа на тематика „ Human Capital Flight – Shaping the Future Together “.

Събитието, проведено в границите на Регионалната стратегия на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за Югоизточна Европа, се организира на 17 май 2022 година в Париж. На конференцията бе показан нов отчет на Организацията за трендовете в трудовата миграция в Западните Балкани и по този начин бе обещано началото на полемики, фокусирани върху методите на подсилване на локалния пазар на труда и на човешкия капитал в страните от Западните Балкани.

Заместник-министър Петрова взе присъединяване във втория министерски панел „ Talent Transformation in South East Europe “ дружно с представители на Албания, Сърбия, Черна гора и Румъния. Тя срещна аудиторията с политиката на България за поощряване и подкрепяне на цифрова промяна, акцентирайки върху опциите и провокациите, свързани с навлизането на новите технологии. Тя означи, че вложенията в младежите са от основно значение за постигането на по-добро бъдеще за района. Българският заместител министър посочи и смисъла на районното съдействие за построяването на прелъстителен облик на района на Югоизточна Европа като място, в което младежите могат да развият и осъществят своя капацитет. „ Конференцията е отлична опция да обсъдим провокациите, пред които всички сме изправени, да споделим опит и да се поучим един от различен. Най-добрите практики и стандарти на Организацията за икономическо сътрудничество и раз дефинират водещите правила за създаване на ефикасни политически отговори. Като страна – претендент за присъединение България се ангажира да ползва и предизвиква тези най-високи стандарти в района на ЮИЕ в полза на нашите жители и бизнес ”, означи заместник-министър Петрова.

В рамките на конференцията заместник-министър Петрова организира среща с генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз Матиас Корман. Тя акцентира, че страната ни високо прави оценка взетото на 25 януари 2022 година решение на Съвета на Организацията за икономическо сътрудничество и раз да стартира полемики за присъединение със страните кандидатки за участие в Организацията за икономическо сътрудничество и раз, като благодари на Матиас Корман за дейната му и поредна позиция в интерес на това решение. Изрази вяра, че в най-скоро време ще получим Пътната карта за присъединение, в която се дефинират периодите и изискванията по процеса за присъединение.

Велислава Петрова подчертава, че България е в положение и желае да способства за за одобряване на полезностите и стандартите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз в Югоизточна Европа. Заместник-министърът препотвърди отправената покана генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз да посети България до края на актуалната година.

Организацията за икономическо съдействие и развиване е основана през 1961 година за стимулиране на политики за стабилно икономическо развиване, повишение виталния стандарт на популацията и поддържане на финансова непоклатимост. През годините тя се утвърждава като световен конгрес с водеща роля в обмена на познания, опит и положителни практики, и в изработването, и използването на интернационално приети стандарти в редица основни стопански и публични сфери.

България декларира публично желанието си за участие в Организацията за икономическо сътрудничество и раз през 2007 година, като поредно удостоверява своето желание през годините. На 25 януари 2022 година Съветът на Организацията за икономическо сътрудничество и раз одобри решение за разкриване на диалози за присъединение към Организацията с шестте страни кандидатки – Аржентина, Бразилия, България, Перу, Румъния, Хърватия.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР