Заместник-министърът на външните работи и говорител Костадин Коджабашев представи актуална

...
Заместник-министърът на външните работи и говорител Костадин Коджабашев представи актуална
Коментари Харесай

В МВнР се състоя редовен брифинг на зам.-министър Коджабашев

Заместник-министърът на външните работи и представител Костадин Коджабашев показа настояща информация за работата на Министерство на външните работи на постоянния брифинг за медиите, който се организира през днешния ден в постройката на ведомството.

Сред изложените тематики беше присъединяване на министър Николай Милков в срещата на министрите на външните работи на страните от НАТО в Букурещ. Представена беше информация и за започващата през днешния ден среща на външните министри от Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) в Полша. Сред тематиките на полемиката ще бъдат произлизащите от войната в Украйна последици за сигурността в Европа и по-нататъшната роля на ОССЕ, както и методите за запазване на „ наследството “ на Заключителния акт от Хелзинки.

Относно кандидатурата на България за участие в Шенген заместник-министър Коджабашев означи, че присъединението на страната ни до края на годината остава приоритет на служебното държавно управление. Посочено беше също, че в границите на последните дни са извършени срещи и диалози на високо и най-високо ниво.

Костадин Коджабашев открои присъединяване на министър Милков в кръгла маса в Хага по тематиката за противопоставяне на корупцията, на която изложи антикорупционния дневен ред на българското държавно управление и парламент.

Tой, дружно с вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев организира срещи с нидерландския външен министър Вопке Хукстра, с държавния секретар по правораздаване и сигурност Ерик ван дер  Бург, както и с ръководителя на Комисията за външна политика в Долната камара на нидерландския парламент Рудмер Херема.

Подчертано беше още, че всички способени институции в България не престават разговора, който има за цел да обезпечи приемане на решение за присъединението на страната ни към Шенгенското пространство до края на годината.

На брифинга акцент бе подложен и върху формалното разкриване на новата постройка на Българския културно-информационен център в Скопие на 25 ноември, както и върху 22-то съвещание на Съвместната комисия по исторически и просветителни въпроси.

Говорителят на Министерство на външните работи напомни, че комисията е основана с двустранния контракт от 2017 година и има явен мандат – да способства за обективното, научно пояснение на исторически събития, като се основава на достоверни и доказуеми извори. На брифинга беше очебийно, че в тази връзка всеки опит за операция на публичното мнение с тези, че тя се занимава с други тематики и публични въпроси, които излизат отвън рамките на общата история и подписания контракт, е извънредно недопустим и цели предумишлено да саботира нейната активност.

Анонсирано беше, че на 7 декември в Скопие се възнамерява да бъде извършен взаимен стопански конгрес сред България и Република Северна Македония. В подготовката на събитието, което ще се организира под егидата на министрите на външните работи на двете страни Николай Милков и Буяр Османи, вземат участие Министерството на външните работи, Агенцията за дребни и междинни предприятия и Българската стопанска камара.

Като главен блян беше откроен насърчаването на контактите сред бизнеса от двете страни и предоставяне на спомагателен подтик на вложенията и комерсиалния стокообмен. „ Предстои и активизиране на основаните при започване на тази година секторни работни групи “, сподели заместник-министър Коджабашев. В същия ден в Скопие е планувано взаимно честване на историческа персона от общата история на двете страни –Св. Климент Охридски.

Помолен да разяснява поръчката на Професионалното обединяване на държавните чиновници в дипломатическата работа за осъществяване на ефикасна стачка, заместник-министър Коджабашев показа, че настояванията за увеличение на заплатите в системата на Министерство на външните работи са резонни. По думите му един от главните цели за Министерство на външните работи е привличането на млади фрагменти, които би трябвало да бъдат и финансово обезпечени.

Посочено беше още, че са извършени срещи в Министерство на външните работи с представителите на Професионалното обединяване и министър Милков е изпратил отчет до министър-председателя Гълъб Донев с предложение за 30-процентно нарастване на главните работни заплати в системата на Министерство на външните работи.

В рамките на брифинга бяха дадени детайлности и към сполучливото завръщане на българско дете от Украйна с напъните на Министерството на външните работи, Държавната организация за протекция на детето и Агенцията за обществено подкрепяне.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР