Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев ще награди Лари-Лабро Королов,

...
Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев ще награди Лари-Лабро Королов,
Коментари Харесай

МВнР награждава с най-високото си отличие Лари-Лабро Королов

Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев ще награди Лари-Лабро Королов, канадски жител, изтъкнат деятел на Македонската патриотична организация, с най-високото отличие на Министерството на външните работи - „ Златна лаврова клонка”, за неговия принос за укрепване на връзките на Организацията с Родината и запазване на националната и културна еднаквост и съзнание на членуващите в нея членове.

Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР). Церемонията по награждаването ще се състои от 15.30 часа в Министерство на външните работи, зала "Договори ". От 18.00 часа в зала "Тържествена ", на втория етаж на Централния боен клуб (бул. "Цар Освободител " № 7), ще се състои представянето на книгата на Лари-Лабро Королов "Дреновени: подем и опустошение на едно село в Южна Македония ", като събитието се провежда от Македонския теоретичен институт.

Македонската патриотична организация (МПО) е най-голямата и значима организация на българските имигранти в Канада и Съединени американски щати, която е основана през 1922 година Един от най-изтъкнатите членове и водачи на МПО е Лари-Лабро Королов от гр. Торонто - бранител на българската историческа памет. Той е роден в Торонто, Канада, в семейство на преселници от Дреновени, Костурско, Южна Македония. Завършва френска и съветска лингвистика и педагогика в Торонтския университет. Преподава френски, съветски и британски език и литература, както и история, в разнообразни гимназии в Торонто. Автор на научни изявления за костурските диалекти на българския език. Той е деен член на Македонската патриотична организация (МПО), бил е член на Централен комитет на МПО (2010–2014). От 2011 година е редактор на нейния орган вестник „ Македонска естрада “.

Книгата му показва историята, езика, обичаите и фолклора на село Дреновени и на прилежащия регион от Костурско, Южна (Егейска) Македония. Изследва на микроравнище интензивността на Българската екзархия, Илинденското въстание и активността на ВМОРО, както и на гръцкото ръководство в интервала 1912–1950 година Книгата е построена въз основа на изявленията с доста поданици на селото, емигрирали в Северна Америка, както и на обемна профилирана историческа и диалектоложка литература. Книгата е първото всеобхватно поселищно проучване за тази част от Южна Македония и е предопределена за всички любознателни читатели, интересуващи се от света на македонските българи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР