Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева участва в откриването на Хотелски

...
Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева участва в откриването на Хотелски
Коментари Харесай

Ирена Георгиева открои новите тенденции в туризма при откриването на Хотелски инвестиционен форум 2021

Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева взе участие в откриването на Хотелски конгрес 2021. Събитието, проведено от Българската асоциация на експертите в мениджмънта на хотели, събра вложители и мениджъри на хотели и хотелски групи, които да обсъдят обстановката, провокациите и опциите в бизнеса след отпечатъка на международната пандемия от COVID-19.

По публични данни на Национален статистически институт у нас през юли 2021 година са работили 3058 места за настаняване с 10 и повече кревати, като за съпоставяне през юли 2019 година те са били 3391. Данните заяви заместник-министър Ирена Георгиева в одобрение към гостите на форума. „ Това значи, че към 90% от всекидневно работещите места за настаняване през юли 2019 година са работили и през юли 2021 година, до момента в който делът на затворените места за настаняване е бил единствено към 10% ", разяснява тя.

Една от последствията, която не може да бъде подценена обаче, е дефицитът на фрагменти, защото служащите в доста сегменти от туризма се реалокираха в други браншове и бяха изгубени скъпи експерти с умения и с години трупан опит, акцентира заместник-министърът. По думите й пандемията е оказала асиметрично влияние върху туризма - градските дестинации пострадаха най-вече заради строгите ограничавания за частта от бранша, обвързвана с организирането на конференции, изложения и културни действия, което лиши градовете от огромна част от приходите от туризъм. В същото време селските и планински региони, както и курортите, бяха желани заради възходящото търсене на потребителите на по-безопасен и самостоятелен туристически артикул, в това число и действия навън.

Технологичните новости, подбудени от пандемията, трансформираха бранша с голяма скорост, като над 85% от туристите към този момент избират туристически артикул, учреден на персонализация и преживяване, което съответствува с техните персонални желания, означи заместник-министър Ирена Георгиева. Изкуственият разсъдък и виртуалната действителност (VR) също са още един потребен инструмент за обогатяване на прекарванията на посетителите. Безконтактните технологии към този момент са част от живота на съвсем всеки елементарен човек, тъй че и бизнесът би трябвало да се пригоди към тях, с цел да бъде съответстващ към новия свят и да задоволи потребностите на своите взискателни клиенти, уточни заместник-министър Георгиева. Информацията остава стратегически най-важният инструмент за развиването на един толкоз конкурентен бранш, какъвто е туризмът.

Друга значима наклонност е повишаването на вътрешния туризъм и желанието на близки дестинации и късни резервации. Наблюдава се и преход от въздушен превоз към авто туризъм, без значение дали е народен или интернационален. Открои се и забележителен спад в корпоративните пътувания и бизнес туризма, което е евентуално да остане непрекъсната наклонност и това безспорно ще докара до още последствия за туристическите организации и самолетните компании.

Въпреки това процесът на възобновяване на входящия туристопоток в Европа и у нас стартира, посочи заместник-министър Георгиева. Съгласно последните оповестени данни от Евростат през юли 2021 година нощувките на чужденци в местата за настаняване в Португалия нарастват със 107%, в Италия - също с толкоз - 107%, в България със - 137%, в Испания - със 141%, в Малта - със 149% по отношение на юли 2020 година, като следва публикуването на данни и за други дестинации.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР