Заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров връчи 10

...
Заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров връчи 10
Коментари Харесай

Деца и младежи в риск в Мездра получиха таблети, закупени с дарения на учени от БАН /снимки/

Заместник-министърът на труда и обществената политика Лазар Лазаров връчи 10 таблета на деца и младежи в риск от трите Центъра за настаняване от фамилен вид (ЦНСТ) в гр. Мездра. 8 от мобилните устройства ще бъдат употребени от възпитаници, които са настанени в ЦНСТ №3, а останалите два - от консуматори на ЦНСТ №1 и №2. Таблетите са закупени с персонални средства, дарени от учени от Българската академия на науките.
В рамките на дарителската акция, която е осъществена взаимно с Фонд „ Социална протекция “ към Министерство на труда и обществената политика (МТСП), са закупени общо 157 таблета. Те са предопределени за деца от Центровете за настаняване от фамилен вид в областите Видин, Враца и Монтана. Целта е да се даде опция на учениците да вземат участие пълноценно в просветителния развой като им се обезпечи по-добър достъп до отдалечено образование, както и да развият своите цифрови умения.
„ Ползвайте ги с мярка във вашето всекидневие, пожела на децата министър Лазаров. Надявам се, че тези таблети ще ви оказват помощ освен да придобиете нови познания и умения, само че и да запечатите хубавите моменти, които ви предстоят в живота! “
Кметът на Мездра Иван Аспарухов благодари за дарението и съобщи: „ След първите стъпки, които направихме преди време за деинституционализация на обществените институции в нашата община, предлагащи услуги за деца в риск, посредством построяването на три Центъра за настаняване от фамилен вид, едно Преходно и две Защитени жилища, в този момент виждаме плодовете на общите ни старания. Разбира се, би трябвало да продължим да бъдем в услуга на тези деца. И това е съществена задача както на централната, по този начин и на локалната власт. “
„ Мездра е един от градовете в България, които се развиват добре във връзка с обществените услуги, за което постоянно е получавала поддръжка от страна на нашето министерство “, сподели от своя страна министър Лазаров.
Той показа и новата Програма на МТСП за закупуване на портативни компютри и таблети за деца и младежи, настанени в обществени услуги и в профилирани институции. Тя е с бюджет от 1 млн. лева С него ще бъдат финансирани към 90 плана на общини, които оферират обществени услуги от резидентен вид. Със закупените мобилни устройства учениците от I до XII клас ще могат да се включат в отдалечена форма на образование.
Крайният период за кандидатстване по програмата е 15 юли. Освен преносими компютри и таблети, с тези целеви средства могат да бъдат закупени компютърни конфигурации, рутери, принтери или други мултифункционални устройства, както и да бъдат покрити разноски за интернет в постройките до края на календарната година.
Очакванията са благодарение на закупените механически средства децата да не изостават с образователния материал и да усилят възможностите си за реализация на пазара на труда.
Освен ЦНСТ №3, при визитата си в Мездра министър Лазаров прегледа Дома за остарели хора в града и се срещна с плана за създаване на Център за социална поддръжка и на Дневен център за поддръжка на деца с увреждания и техните фамилии - две нови обществени услуги, които ще бъдат разкрити след преустрояване на постройката на бившето средношколско общежитие.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР