Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов откри годишната конференция на Центъра

...
Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов откри годишната конференция на Центъра
Коментари Харесай

Дискутират междуведомственото взаимодействие в сферата на управлението на кризи и реагирането при бедствия на конференция в София

Заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов откри годишната конференция на Центъра на НАТО за ръководство на рецесии и реагиране при бедствия, която се организира от 5 до 7 юни в Централния боен клуб в гр. София. Темата на седмото издание на форума е „ Междуведомствено взаимоотношение в областта на ръководството на рецесии и реагирането при бедствия “. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на защитата.

Сътрудничеството и партньорствата, общите старания, комбинираната експертиза и новаторското мислене са от извънредно значение за по-нататъшното развиване и подсилване на потенциала за справяне с провокациите и заканите за сигурността, означи заместник-министър Атанас Запрянов. Той акцентира мощната позиция на Центъра на НАТО за ръководство на рецесии и реагиране при бедствия измежду центровете на Алианса, като първия, който се основава на междуведомствено съдействие.

„ Въоръжените сили играят значима роля при ръководството на рецесии от боен и невоенен темперамент. Освен да подсигуряват сигурността, суверенитета и независимостта на страната, да способстват за интернационалния мир и сигурност, те имат и значима роля в реагирането при бедствия и повреди, преодоляването на миграционни рецесии, защита на държавната граница, превъзмогване на следствията от терористични офанзиви и други спешни обстановки в спокойно време. “ Това съобщи заместник-началникът на защитата вицеадмирал Емил Ефтимов в своя отчет на тематика: „ Ефективно ръководство, съгласуваност и взаимоотношение на Въоръжените сили при реагиране при бедствия “.

„ За реагирането при бедствия и повреди Въоръжените сили приготвят и поддържат в подготвеност военни формирования за осъществяване на избавителни и неотложни аварийно-възстановителни работи и оказване на помощ на популацията “, разясни вицеадмирал Ефтимов. Той уточни, че организацията и координацията при осъществяване отговорностите на Въоръжените сили при бедствия се прави от Щаб за отбрана при бедствия, който реализира и взаимоотношението с Националния щаб за отбрана при бедствия, Консултативния съвет за подкрепяне на Министерския съвет при образуване на държавната политика в региона на отбраната при бедствия и щабовете на другите институции.

В конференцията вземат участие повече от 100 представители от над 14 страни. Присъстват представители на щаба на НАТО, Съвместното командване на Алианса по трансформацията, Европейския лицей по защита, центрове за рационализиране на качествата на НАТО, Бригада "Югоизточна Европа ", Командването на Военновъздушните сили, Военната академия „ Г. С. Раковски “ и други

Програмата на форума е разграничена на три елементи: концептуализиране на устойчивостта – подкрепяне на бъдещото ръководство на рецесии и реагиране при бедствия, последствия от световните промени за сигурността и взаимно взаимоотношение – последствия за сигурността.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР