Заместник-министърът на културата Пламен Славов е разписал заповедта за обявяването

...
Заместник-министърът на културата Пламен Славов е разписал заповедта за обявяването
Коментари Харесай

Със заповед: Обявиха тютюневия склад на бул. “Христо Ботев“ 57 за паметник на културата

Заместник-министърът на културата Пламен Славов е разписал заповедта за оповестяването на тютюневия склад на бул. „ Христо Ботев ” 57 за недвижима културна полезност с категория „ за сведение ”. Сградата попада в обсега на Западната охранителна зона, част от „ Историческа зона „ Филипопол-Тримонциум-Пловдив ”.
Прочетете още
Според предписанията притежателите би трябвало да възстановят фасадите по достоверни данни след направено планово предложение, в съгласие по реда на Закона за културното завещание. Покривът да бъде скатен с керемиди. Да бъдат възобновени прозоречните отвори и членения, а новите да бъдат направени по пример на достоверните. Изработване на входни порти по обединен модел, съобразени със стилистиката на постройката. При култивиране на нови подови равнища се изисква тяхното хармонизиране с отворите на достоверната фасада.

Не се позволява полагане на нетипични фасадни облицовки, покрития и външни климатични тела по фасадите и слагането на рекламно-информационни детайли, които да закриват част от фасадите.

Допуска се надстрояване с отстъп от уличната фасада на съществуващата постройка и издигане на кота било до 4,5 м. Допуска се и смяна в достоверната планова скица, напълно нова функционалност в обекта, както и съответните пространства, градивни детайли и съоръжения, свързани с тях. Всяка интервенция би трябвало да регистрира условието за цялостно опазване на достоверните фасади.

Реализацията на всевъзможни капиталови планове би трябвало да бъде съгласувана с НИНКН.

„ Сградата на тютюнева фабрика „ Никотеа ” е изявен образец аз българската индустриална архитектура от началото на ХХ век и носи типичните ѝ характерности – едромащабно обемно-устройствено решение, отворена планова скица и фасадно оформление със семпла пластична украса, подчертаваща градивните оси и прозоречни отвори ”, показват експертите, изготвили фиша на склада.

Те допълват, че фасадите към бул. „ Христо Ботев ” значително са запазили своята достоверност и има публичен интерес постройката да бъде непокътната.

След издаването на заповедта на зам.-министъра, която е с вчерашна дата, следва складът да бъде вписан в Националния обществен указател на недвижимите културни полезности към Националния институт за недвижимо културно завещание.

Препис от заповедта ще бъде връчен на Община Пловдив и притежателите на постройката. Заповедта може да бъде обжалвана по реда на Административнопроцесуалния кодекс пред Административен съд-Пловдив в 14-дневен период.

" Ще апелираме заповедта в съда. Докато той се произнесе, няма да подхващаме никакви дейности. Вярвам, че решението ще е в наша изгода ", разяснява притежателят на склада Пламен Моравенов.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР