Заместник-министърът на културата Амелия Гешева ще открие утре обновената постоянна

...
Заместник-министърът на културата Амелия Гешева ще открие утре обновената постоянна
Коментари Харесай

Откриват обновената къща Ласло Наги в Смолян

Заместник-министърът на културата Амелия Гешева ще открие на следващия ден обновената непрекъсната експозиция на Къща-музей " Ласло Наги " в Смолян. Министърът е патрон на събитието, което е под наслова " Кой любовта ще придвижи " в памет на Ласло Наги, оповестиха от община Смолян.

Изложбата се посвещава на паметта на сина на поета - Андраш Наги (1953-2018) и се осъществя по план на Унгарския културен институт в София, предпазен пред Национален фонд за просвета -Будапеща.

Изложбата включва най-важните детайли от изобразителното, предметното и поетичното завещание на Ласло Наги. Стихотворението, дало заглавие на изложбата „ Кой любовта ще придвижи ” е най-известното стихотворение на поета по целия свят.

Ласло Наги (1925-1978) е класик на унгарската литература, стихотворец, преводач, художник, един от първите носители на Международна Ботевска премия и на медал " Кирил и Методий ", превел над 10 хиляди стиха от българската национална лирика и от български поети. Три пъти получава премията " Атила Йожеф ", отличен и с унгарската държавна премия " Кошут ". Обновител на унгарската лирика със комплицирано метафорична езикова сплав, с така наречен " дълги песни ".

Поетът е създател на двайсет и четири книги. На български са издадени четири негови стихосбирки.

Ласло Наги идва през 1949 година със стипендия в България. Остава и твори две години, превзет от българската природа и лирика. По-нататък постоянно посещава България със брачната половинка си, поетесата Маргит Сечи. Голямата заслуга на Ласло Наги за България е фактът, че той прави българските песни и българската лирика налична за унгарците, показват от музея в Смолян.

Наги става почетен жител на град Смолян през 1976 година В негова чест при започване на 80-те години в Смолян е открита Къща-музей " Ласло Наги " в постройка, която е архитектурна недвижима културна полезност с локално значение, строена през 1870-1873 година за жилищни и икономически потребности на фамилия Гьорджеви. Те се занимават с абаджийство и съответно с боядисване на аби (домашно тъкани вълнени платове за шиене на обичайно облекло).

Музеят „ Ласло Наги “ е ситуиран на повърхност от 200 квадратни метра. Тук са изложени ръкописи на поета, преводи, рисунки, персонални движимости и фотоси.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР