Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов връчи награди на националните победителите

...
Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов връчи награди на националните победителите
Коментари Харесай

Връчиха наградите в конкурса за насърчаване на предприемачеството

Заместник-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов връчи награди на националните спечелилите в състезанието Европейски награди за поощряване на предприемачеството 2019 година Отличените в конкуренцията са Иновейшън Стартър Бокс с плана „ Академия за иновации’’ и Национална компания „ Индустриални зони “ с плана „ Fast Tracking Success “. Грамота за сполучливо показване получиха Министерство на труда и обществената политика и Математическа гимназия „ Баба Тонка “, гр. Русе. В тази самодейност вземат участие над 30 европейски страни, обединени от концепцията да основат ефикасна и работеща среда, в която бизнесмените се развиват и преуспяват.

По време на церемонията Борисов акцентира, че Министерство на стопанската система води политика, фокусирана върху нововъведенията, предприемачеството, дребните и междинните предприятия, както и стартъпите, като главен фактор за резистентен напредък. Той посочи, че предишни години планове, които са спечелили награди на народен стадий, по-късно са стигнали до високи равнища в Европа. По думите му наградените планове отразяват устрема на институциите и неправителствения бранш да насърчи предприемачеството, да сътвори повече благоприятни условия за предприятията да развият своя бизнес.

Зам.-министърът на стопанската система акцентира, че в състезанието са взели участие и институции. „ Хубавото, е че тази година в конкуренцията вземат участие и институции, тъй като предприемачеството не е единствено за частния бранш - институциите извършват политики имат своята роля “, добави още той.

От своя страна спечелилите показаха удовлетворение от работата си с екипа на Министерството на стопанската система. Зам.-министърът пое ангажимент да затвърди още повече институционалното подпомагане по посока развиване на предприемачеството и привличане на вложенията.

Национални спечелили:

1. Fast Tracking Success – самодейност на „ Национална компания Индустриални зони “ ЕАД в категория „ Подобряване на бизнес средата “. Програмата е ориентирана към ускорено професионално създаване на младите фрагменти на университети и професионални гимназии посредством обезпечаване на непрекъсната претовареност и стажове в задгранични компании в индустриалните зони. Инициативата е стартирана през 2017 година Чрез плана се цели превъзмогване на казуса с младежката безработица и основаване на удобни условия за сегашни и нови вложители в държавните индустриални зони, с цел да бъде преодоляно едно от най-сериозните провокации пред капиталови планове, а точно дефицита на качествени експерти. Над 100 висококвалифицирани млади експерти са постъпили на непрекъсната работа в компании, които имат производства в зоните в Русе, Бургас и Божурище. Проектът благоприятства за поддържането на устойчива връзка сред университетските среди, бизнеса и обществените органи, като посредством реформаторски метод преодолява казуса с търсенето и предлагането на пазара на труда и дава на младежи, завършващи висше или професионално приблизително обучение да стартират своя кариера в изискванията на високи стандарти, каквито поддържат българските и задгранични вложители в индустриалните зони.

2. Академия за нововъведения – Иновационен хакатон – самодейност на „ Иновейшън Стартър Бокс “ ЕООД в категория „ Инвестиране в придобиването на предприемачески умения “. Проектът съставлява най-голямото публично-частно просветително партньорство в страната, което развива предприемаческите умения на студенти и финансира техните първи бизнес хрумвания. Академията за нововъведения адресира предприемаческата интензивност в университетите като среща студентите с бизнеса, обществения и неправителствения бранш. Събитието се осъществя под формата на 24 часов Innovation Hackathon (състезание с детайли на програмиране и прототипиране) с награден фонд от 10 000 лева за тима студенти с най-креативна и използвана концепция. Събитието сплотява заинтригувани страни като наднационални институции (Европейска капиталова банка и Европейската комисия), обществени институции (Столична община), водещите университети в България (11 университета от цялата страна), представители на бизнеса и неправителствения бранш (членове на журито и ментори). До момента са извършени шест следващи сполучливи издания, подготвени са над 3000 участника, основани са над 350 предприемачески хрумвания и стартирани над 50 бизнеса с новаторски детайл. Сред действително стартиралите бизнес са над 15% от всички предприемачески хрумвания в хакатона, измежду които Printivo, ParkNShare, Student hub.

Отличени за сполучливо показване:

3. Европейски конгрес за обществено предприемачество – самодейност на Министерство на труда и обществената политика в категория „ Награда за отговорно и интегриращо предприемачество “. Инициативата съставлява неповторимо по формат и мащаб събитие, което следи настоящите европейски и районни трендове в развиването на общественото предприемачество посредством осъществяване на конференция, полемики, кръгли маси и комерсиално ревю, което всяка година събира над 100 изложители. Инициативата преодолява изолираността на обществените предприятия и им дава опция за съдействие, консолидиране и взаимопомощ. Инициативата се организира от 2012 година Чрез самодейността са основани удобни условия за ускорение на интеграцията на обществените предприятия, за повишение на конкурентоспособността и сполучливата им акомодация към условията на европейския пазар, за разширение на съществуващи пазари, разпространение на активността им и оказва важен обществен резултат за уязвимите групи, работещи в тях.

4. Клуб по предприемачество „ Успешните хора “ – самодейност на Математическа гимназия „ Баба Тонка “, гр. Русе, категория „ Насърчаване на предприемаческия дух “. „ Успешните хора “ е старт-ъп клуб, в който възпитаници имат опция да развият своя бизнес концепция и да минат през целия развой на основаването и, рационализиране, представяне и превръщането и в печеливш бизнес. Учениците се научават да работят в екип и основават умения за справяне с разнообразни провокации. Проектът цели да усъвършенства процеса по образование, обучение и образование в предприемачески дух. Инициативата се организира от 2012 година Партньори са Община Русе, Русенска търговско-индустриална камара, водещи компании в област Русе.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР