Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов се срещна с експерти от

...
Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов се срещна с експерти от
Коментари Харесай

България разработва система за ранно предупреждение на икономически кризи по корейски модел

Заместник-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов се срещна с специалисти от корейската делегация, които вземат участие в план по Програмата на Корея за обмяна на познания в региона на създаването на система за ранно предизвестие на рецесия в стопанската система, оповестиха от министерството. Споразумението за плана е подписано по време на формалното посещаване на премиера Бойко Борисов в Сеул през 2019 година

Проектът се реализира взаимно с Икономическия институт на Българска академия на науките, а резултатите от него ще бъдат употребявани от Министерството на стопанската система и други обществени институции. Моделът ще включва общите макроикономически знаци, както и секторите недвижими парцели, стоковите пазари и пазара на труда, като тези браншове имат голям брой свързани такива, а всяка смяна в тях може да даде визия за положението и развиването на цялата стопанска система.

Икономическият заместник-министър е изтъкнал, че българската стопанска система е в добра кондиция, като се чака напредък от към 3,3 на 100 през идващите три години. По думите му след покачването на кредитния рейтинг от разнообразни организации през миналата година България към този момент е в групата на развитите страни. На трето място сме по финансова непоклатимост в Европейски Съюз по индикатора държавен дълг съотнесен към Брутният вътрешен продукт, като напълно скоро се чака да се придвижим и преди всичко по този индикатор, е допълнил той.

Българската стопанска система е отворена към международните пазари, и е директно подвластна от придвижването цените на енергийните запаси, обменните курсове на валутите, лихвите и цените на тези пазари. В този смисъл наблюдението на тези знаци е от значително значение за нас, декларирал по време на срещата Лъчезар Борисов. Ние употребяваме като знак за ранно предизвестие изменението на макропоказателите на страните от Еврозоната и Европейски Съюз като цяло, защото близо 70 на 100 от нашия експорт е с тези страни, разяснява той.
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР