Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов е участвал в отбелязването на

...
Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов е участвал в отбелязването на
Коментари Харесай

Вече 50 г. Япония е запленена от българско кисело мляко

Заместник-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов е взел участие в отбелязването на близо 50 година партньорски връзки сред "Мейджи " и България, оповестиха от Министерството на стопанската система. "За мен през днешния ден е един с изключение на знаков, само че и златен ден за дипломатическото и икономическо съдействие сред двете страни. Първите контакти с "Мейджи " са почнали през 1970 година и към този момент половин век имаме едни прелестни настоятелен партньорства ". Това е декларирал заместник-министър Борисов по време на събитието проведено от компанията по случай 50 година от производството на българско кисело мляко в Япония.

Той е подчертал, че акцията "Мейджи " се явява като български дипломат в страни от Азия. Благодарение на положителните партньорски практики сред двете страни, лицензионният контракт за произвеждане на българско кисело мляко се възобновява към този момент половин столетие. Постоянните старания и далновидната маркетинг тактика на компанията спомагат за разпространение на българското кисело мляко освен в Япония, само че и в съвсем всички азиатски страни и през днешния ден. С горделивост можем да заявим, че милиони хора по света стартират деня с кофичка българско кисело мляко. По думите на заместник-министър Борисов три пъти и половина повече от българското население, жители на Япония, употребяват българското кисело мляко създадено от "Мейджи ".

Силното комерсиално партньорство и съдействието сред "Ел Би Булгарикум " и "Мейджи " са образец за едно от най-позитивните и сполучливи партньорства в българската стопанска система.

Дългогодишното сполучливо партньорство на България с корпорация "Мейджи " бе маркирано и от президента Румен Радев при срещата му с Кадзуо Кавамура, президент на "Мейджи Холдинг ", Кацунари Мацуда, президент на "Мейджи АД " и с управлението на японската корпорация в края на октомври. То укрепва доверието и е образец за японските вложители, които желаят да осъществят свои планове у нас. Компанията е един от водачите в производството и продажбата на мляко и млечни артикули, сладкарски и захарни произведения в Япония и има 30 завода в разнообразни елементи на страната. От 45 години компанията създава и продава кисело мляко с марката "Българско кисело мляко Мейджи " в Япония по лиценз и с поддръжката на страната ни.

По-значимитe японски вложения у нас са осъществени в областите: опазване на здравето, произвеждане на електрооборудване за коли, възобновими енергийни източници. Японската банка за интернационално съдействие финансира у нас редица планове, главно в региона на енергетиката и инфраструктурата.

За 2018 година стокообменът сред България и Япония възлиза на 216 млн. щ.д., което значи растеж от 30.5% на годишна база, и е резултат на нарастване както в българския експорт, по този начин и в японския импорт. Експортът ни за Япония за този интервал възлиза на 50.7 млн. щ.д. (ръст от 7.4% по отношение на 2017 г.), като се регистрира покачване в износа на водещите артикули в експортната ни листа, както следва: интегрални схеми (29.3%), кожи, пера и други елементи от птици (22.7%), консервирани мекотели (48.8%); принадлежности за автоматизирано контролиране и надзор (48.6%) и други През 2018 година не е осъществен експорт на меса от домашни птици. Вносът от Япония записва нарастване от 39.7%, достигайки 165.3 млн. щ.д. Увеличение има при съвсем всички водещи артикули по вноса, в това число пътнически коли и елементи за тях, ензими, жици и кабели, медицински принадлежности, електрически мотори и генератори и други.

По предварителни данни, двустранната търговия за първото полугодие на тази година е на стойност 91.9 млн. щ.д., отчитайки понижение от 10.9% на годишна база. Българският експорт за този интервал е за 21.9 млн. щ.д., което е спад от 12.4% заради записаното понижение в износа на водещи артикули, като интегрални схеми, електрически трансформатори и етерични масла. Същевременно е регистрирано нарастване в износа на кожи, пера и други елементи от птици (28.6%), пресни мекотели (663%), виновност (6.6%), медицински принадлежности (183%) и други. Вносът от Япония също понижава за първите шест месеца на тази година - с 10.5%, до 70 млн. щ.долара.

В структурата на българския експорт за Япония доминират произведения със относително ниска степен на преправка. В по-малки количества са стоките с висока добавена стойност. В последно време се следи експорт, въпреки и незначителен по стойност, на артикули като: виновност, електрически табла, антибиотици, дрехи и други. Вносът от Япония обгръща най-вече стокови групи като автомобилни транспортни средства, кабели, пигменти, машинни елементи, машини, стоманени профили и други.

Освен към артикули като киселото мляко и виното, интерес се следи и към други български артикули - селскостопански артикули, розова вода, розово масло, рапани, мекотели, пчелен мед и други, означават от Министерството на икономикат. Би могъл да се разшири българският експорт на софтуерни артикули, на артикули на фармацевтиката; зеленчуци и плодове и други. Една друга подобаваща пазарна ниша за българските производители са екологично чистите и здравословни артикули.

Препоръчително е българските компании да насочат своите старания към създаването и производството на артикули с висока степен на преправка - машини, уреди, високи технологии и други артикули, съответстващи на условията на японския пазар.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР