Заместник-министър Велислава Петрова участва в редовната годишна среща на министрите

...
Заместник-министър Велислава Петрова участва в редовната годишна среща на министрите
Коментари Харесай

Среща на министрите на външните работи на държавите членки на ЕС и на държавите от Източното партньорство

Заместник-министър Велислава Петрова взе участие в постоянната годишна среща на министрите на външните работни на страните членки на Европейски Съюз с техните сътрудници от страните от Източното партньорство (Украйна, Република Молдова, Грузия, Армения и Азербайджан; мястото на Беларус остава свободно заради режима в тази страна), която се състоя в Брюксел.

Министрите споделиха обща оценка по отношение на смисъла на самодейността Източно партньорство и предпочитание за нейното надграждане и адаптиране в подтекста на фрапантно променената среда на сигурност с съветската експанзия против Украйна и в светлината на новите развития с признаването на европейската вероятност на трите асоциирани партньорски страни.

Приветстваха даването на Украйна и Република Молдова на статут на претенденти за участие в Европейски Съюз, като подчертаха опцията за даване и на Грузия на статут на страна претендент за участие в Европейски Съюз при осъществяване на съответните рекомендации на Европейската комисия.

Потвърден беше задължението на Европейски Съюз за интензивно подпомагане за реализиране на спокойно споразумяване на спора сред Армения и Азербайджан. Изразена беше обща оценка по отношение на смисъла на Източното партньорство като единствената платформа за допустимо ангажиране с гражданското общество и народа на Беларус, чието място в самодейността остава свободно до определяне на демократично ръководство в страната.

Министрите разискаха задълбочаване на съдействието в разнообразни сфери от съвместен интерес, процеса на промени и върховенството на правото в страните сътрудници, провокациите пред сигурността в района, подбудени от съветската военна експанзия против Украйна, както и поддръжката на Европейски Съюз за построяването на резистентност.

„ България придава значимо значение на Източното партньорство и предизвиква неговото надграждане и адаптиране при отчитане на новите провокации пред сигурността “, означи зам.министър Велислава Петрова. Тя удостовери мощната поддръжка за партньорските страни и напъните за подсилване на цялостната им резистентност.

Отбелязани бяха спомагателните благоприятни условия за по-нататъшно доближаване с Европейски Съюз на страните с европейска вероятност – Украйна, Република Молдова и Грузия, като насърчи осъществяването на съответните промени и изрази готовността на страната ни да им окаже нужното подпомагане и поддръжка.

„ Източното партньорство резервира смисъла си и за Армения и Азербайджан, като Европейски Съюз ще продължи да подкрепя интензивно мирното урегулиране на двустранния спор сред двете страни “, уточни още заместник-министър Петрова. Сподели и визията, че Европейски Съюз следва да продължи ангажираността си с гражданско общество и народа на Беларус в границите на Източното партньорство.

Европейски Съюз и страните от Източното партньорство разискаха и методите за ускорение на осъществяването на Икономическия и капиталов проект като основен инструмент за реализиране на прогрес в екологичния и цифровия преход и за стимулиране на социално-икономическото развиване в целия район.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР