Заместник-министър Стоян Темелакиев участва в министерска конференция в рамките на

...
Заместник-министър Стоян Темелакиев участва в министерска конференция в рамките на
Коментари Харесай

Зам.-министър Темелакиев: От ключово значение за региона е засилването на стратегическите и оперативните контакти, ефективното сътрудничество и високото ниво на доверие

Заместник-министър Стоян Темелакиев взе участие в министерска конференция в границите на Процеса за съдействие в Югоизточна Европа и на Гръцкото председателство на ПСЮИЕ.

Темата на конференцията в гръцката столица Атина  бе „ Укрепване на съдействието и синергията сред членовете на процеса за съдействие в Югоизточна Европа (SEECP) и съответните сътрудници от третите страни с оглед адресиране на съществуващите закани за сигурността като проведената престъпност, незаконната миграция, екстремизма и тероризма “. Акцент бе подложен върху провокациите, свързани с войната в Украйна и последствията от нея върху районната сигурност с взор върху трафика и употребата.

Заместник-министърът на вътрешните работи дефинира полемиката като настояща и навременна. Той акцентира, че войната в Украйна извежда общи провокации: от една страна подсилване на потенциала ни за банкет на бежанците и да управляваме дейно всички филантропични аспекти в резултат от войната, от друга – гарантиране на високо равнище на сигурност, в това число по-ефикасен граничен надзор и противопоставяне на целия набор от закани. В този смисъл на напред във времето излиза нуждата от подсилване на разговора сред всички страни в района, реализиране на бърз и пряк продан на информация и положителни практики, обмисляне на взаимни дейности и търсене на съответни решения на зараждащите закани и провокации за сигурността.

Стоян Темелакиев срещна участниците с настоящата обстановка в България и ограниченията, които подхващаме. „ От началото на войната до края на м. април в България са влезнали над 200 000 украински жители, по-голямата част от които дами и деца. Най-много бежанци са минали през границата с Румъния. Над 90 000 души се намират в България все още, като от тях за краткотрайна протекция са регистрирани 87 534, от които 35 180 деца и 377 непридружени малолетни. Изградихме система за ръководство на процесите на национално равнище – оперативна координационна група към Министерския съвет, която координира всички действия, както и междуведомствени групи по разнообразни посоки: първичен банкет и даване на краткотрайна закрила; превоз и настаняване; здравни грижи, обучение и претовареност и други.

На национално равнище подхващаме редица ограничения в отговор на новите действителности и оптимизирахме координацията за ранно идентифициране и противопоставяне на заканите за сигурността. Бързите и облекчени процедури по регистрация на бежанците са съпроводени със непоколебим граничен надзор и инспекции за сигурност в цялостен размер. Извършва се засилен надзор на преминаващите пътни транспортни средства за укрити лица, оръжия, муниции, взривни субстанции и произведения с допустима двойна приложимост. Завишен е и контролът във връзка с радиоактивни материали. “

Той означи, че бежанският поток може да бъде употребен от проведени незаконни групи за задачите на тяхната активност. Затова залагаме на предварителната защита. Полицейските органи работят в тясно съдействие с представители на други държавни институции и най-много с локалната власт. По този метод се обезпечава постоянна и настояща информация за ситуацията и рисковете за бежанците от Украйна.

В рамките на Министерството на вътрешните работи е основана организация за събиране на информация, оценка и разбор на евентуални промени в ситуационната картина на престъпността. Извършват се постоянни инспекции на стратегически обекти на сериозната инфраструктура, реализира се инспекция на лица и транспортни средства. Ежедневно се прави мониторинг на Интернет пространството. Предприемат се ограничения и за недопускане на хакерски атаки против институции, разпространяване на подправени вести и материали с пропагандно наличие. Проведени са дейности по пречистване и ограничение на трафика на значителен брой интернет адреси и домейни, от които се правят хакерски офанзиви.

България поддържа нуждата от самодеен и целеви метод в отговор на разпознатите от EMPACT закани като трафик на хора, контрабанда на мигранти, киберпрестъпност, трафик на опиати, тероризъм и други.

Нелегалната миграция и последствията от нея в областта на трансграничната престъпност изискват повсеместен и съгласуван отговор, значими са положителният разговор и оперативното съдействие сред всички страни от района, акцентира заместник-министърът на вътрешните работи. Като образец за положителни практики той уточни построения Съвместния център за полицейско и митническо съдействие сред България, Гърция и Турция, който през последните 5 години се утвърди като модел за сполучливо оперативно взаимоотношение в битката с незаконната миграция.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР