Заместник-министър ще отговаря за биологичното производство. Негова отговорност ще са

...
Заместник-министър ще отговаря за биологичното производство. Негова отговорност ще са
Коментари Харесай

Зам.-министър поема биопроизводството, плодовете, зеленчуците и картофите

Заместник-министър ще дава отговор за биологичното произвеждане. Негова отговорност ще са и производителите на плодове, зеленчуци и картофи. Това оповестиха земеделци, които по време на митинга си пред Министерство на земеделието, храните и горите бяха поканени на среща с министър Румен Порожанов, съобщи БГНЕС.
„ Заместник-министърът ще бъде координиран с целия отрасъл. Още през днешния ден Порожанов ще приказва с Бойко Борисов, с цел да бъде изменен нормативният устав. Същото ще се случи и с шефовете на всички отдели и дирекции. Там ще бъдат назначени способени хора, които също ще бъдат съгласувани с бранша”, сподели Веселина Ралчева, която е член на Управителния съвет на асоциация „ Биопродукти” и добави, че Порожанов е подготвен на следващия ден в 11:00 часа да подпише съглашение за правене на екшън проект за развиване на биологичното земеделие и възобновление на българските плодове и зеленчуци и картофи.
Документите ще бъдат написани с всички заинтригувани страни.
Изпълнителният шеф на Българската асоциация на организациите на производителите на плодове и зеленчуци Чавдар Маринов съобщи, че Румен Порожанов приема всичките им претенции като се изключи неговата оставка. Той изрази подозрение във връзка с това, че проблемите, които от години съществуват в бранша, ще бъдат решени.
Това раздели протестиращите, които отстъпиха от настояването си за оставка на министъра, само че желаеха периоди, а част от тях сложиха 10-дневен период за предприемане на действителни ограничения, които ще доведат до излекуване на бранша. „ Изразяваме общо неодобрение заради неналичието на политики, тактика, визия за развиване и ръководство в аграрния бранш. Искаме оставката на министъра, откакто 15 асоциации внесохме обща позиция преди 10 месеца. В нея сме показали съответни ограничения, с които желаеме да се реанимира българското произвеждане на плодове, зеленчуци, картофи и биологични артикули. 30 юли е входящият номер на документа, който тук лежи и прашасва по досиетата “, съобщи Маринов и акцентира, че „ царят е гол “, а в комерсиалната мрежа няма българска продукция.
Според него оставката на Порожанов ще реши казуса, тъй като няма градивен разговор и не се одобряват предложенията на сектора.
„ На митинга сме, тъй като желаеме това, което ни се поставя да ни бъде обещано. Ние сме производители единствено на биопродукция на ябълки, круши и вишни. Порожанов прави по този начин, че ще принуди такива производители като нас да се откажат, тъй като няма средства. Не ни дават дотациите. Правят наредби, които ги няма на никое място в Европейски Съюз. Ако желаят да санкционират за 9 неща, които не изпълняваш при нас, са 59. Държавата не желае биопроизводство, не желае нашите деца да ядат чиста продукция “, сподели Виктория Божилова и добави, че биопродуктите би трябвало да са преди всичко.
Тя изиска дотации да бъдат получавани първо от биопроизводителите и те да не бъдат подкрепяни единствено с европейски средства, а този тип произвеждане да се трансформира в приоритет на страната и тя да отделя средства за него.
„ Искаме си парите за заплати, дотации. Не сме получавали пари от предходната година. От министерството ни изясняват, че няма пари и ще ги дадат в миналото. Порожанов няма място в земеделието. Той може да раздава пари за всякакви къщички, за всякакви други неща, а не за земеделие. Той убива земеделието “, съобщи Петко Антонов, който е пристигнал от Ботевград, с цел да изрази недоволството си.
По време на митинга стана ясно още, че в случай че страната не се намеси и не застане зад бранша, до 10 години няма да има български плодове и зеленчуци на пазара ни. За спасяването и съживяването на земеделието е значимо страната да вкара разнообразни тласъци и поддръжка, с цел да не загине целият бранш.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР