Заместник министър-председателят и министър на външните работи участва в проведеното

...
Заместник министър-председателят и министър на външните работи участва в проведеното
Коментари Харесай

България подкрепя санкции срещу хората в Беларус, отговорни за репресиите

Заместник министър-председателят и министър на външните работи взе участие в извършеното през днешния ден в Брюксел постоянно съвещание на Съвет „ Външни работи “. Сред главните бяха обстановката в Беларус и отравянето на съветския опозиционен лидер Алексей Навални.
Работният ден на министрите на външните работи от стартира с неофициална среща с претендента за президент на опозицията в Беларус Светлана Тихановская. Тя ги осведоми за настоящата политическа обстановка в Беларус и за подхванатите от режима репресивни ограничения по отношение на протестиращите жители - над 12 000 са задържаните, близо 500 души са претърпели полицейско принуждение. Според Тихановская над 100 компании, основани в Беларус, възнамеряват релокация поради влошаващата се политическа обстановка.
 Захариева ще взе участие в съвещанието на Съвета „ Външни работи ” Захариева ще взе участие в съвещанието на Съвета „ Външни работи ”
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева дойде от Одеса в Брюксел, където ще взе участие в съвещанието на Съвета...
Външните министри на страните - членки на Европейски Съюз потвърдиха безапелационната си поддръжка за справедливите претенции на гражданското общество в Беларус, като остро осъдиха репресивните ограничения на управляващите и настояха за неотложно освобождение на всички арестувани по време на митингите и пускане на приобщаващ народен разговор.
„ България поддържа против хората, виновни за изборните фалшификации и за репресиите против мирното население. Необходим е разговор, само че освен с Координационния съвет, а с всички законни представители на гражданското общество “, съобщи в изявлението си министър Екатерина Захариева. Налагането на наказания бе подкрепено от множеството първи дипломати, като ще бъде разискван и от водачите на Европейския съвет тази седмица.
Върховният представител Борел прикани за повсеместен обзор на връзките на Европейски Съюз с с оглед набелязване на области за селективно ангажиране и за увеличение на поддръжката за гражданското общество.
По отношение на отравянето на съветския опозиционен водач Алексей Навални, който към този момент се възвръща в Берлинската болница „ Шарите ”, министрите подчертаха, че Русия би трябвало да спомага за провеждането на неотложно без значение следствие и изправяне на отговорните пред правораздаването. Европейски Съюз е подготвен да отговори с подобаващи ограничения на този изцяло недопустим акт, в това число посредством вероятно налагане на наказания.
 Захариева: Възнамеряваме да увеличим броя на стипендиите за младежи от Украйна Захариева: Възнамеряваме да увеличим броя на стипендиите за младежи от Украйна
“Прекланям се пред Вашия дух, с помощта на който съхранихте българските обичаи толкоз време. Благодарение на вас успяхме н...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР