Заместник-министър председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева участва

...
Заместник-министър председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева участва
Коментари Харесай

Захариева взе участие в заседанието на Съвет „Външни работи“ в Брюксел

Заместник-министър ръководителят и министър на външните работи Екатерина Захариева взе участие през днешния ден в съвещанието на Съвет „ Външни работи “ в Брюксел. Дневният ред на срещата бе фокусиран върху тематиките Западни Балкани, Украйна, Иран, Венецуела и съдействието с Африканския съюз.

В последното за годината съвещание Съветът направи обзор на резултатите от засиления фокус върху европейската вероятност на Западните Балкани, като удостовери високата оценка за ролята на Българското председателство. Срещата на върха и Дневният ред от София дадоха съответен израз на уговорката на Европейски Съюз към района, а Република Македония и Албания получиха самопризнание за самостоятелния си прогрес. Министрите направиха обзор на провокациите, като подчертаха отговорността на политическите управления на страните от района за използването на промените и укрепването на добросъседските връзки. Отправен бе мощен апел към Сърбия и Косово за възпиране от провокации и превъзмогване на изоставането в разговора за нормализация на връзките.



Снимка: Министерство на външните работи

,,България прикани за започване на договаряния за участие с Република Македония и Албания. Нашата страна обаче насочи и различен апел - добре е, че подписахме контракта за другарство с Република Македония, само че доста по-важно е осъществяването му. Изрично условие на България е при договарянията за участие да се извършват всички поети задължения за добросъседство”, съобщи след полемиките вицепремиерът Захариева.

Министрите на външните работи от Европейски Съюз бяха осведомени от украинския си сътрудник Павло Климкин с последните развития на обстановката в Азовско море. Те потвърдиха сериозната си угриженост и настоятелния апел за деескалация на напрежението.

,,Отново призовахме за освобождение на арестуваните моряци - знаете, че един от тях е от български генезис, за възобновяване на свободното мореплаване през Керченския проток. Имаше апел от страна на Европейски Съюз да не се отсрочват президентските избори и да се съблюдават човешките права от страна на Украйна в регионите, където е въведено военно положение”, сподели Екатерина Захариева.

Министрите на външните работи потвърдиха поддръжката си за спазването на Съвместния изчерпателен проект за деяние по нуклеарната стратегия на Иран и разискаха ролята на Техеран по настоящи районни въпроси.

Съветът приветства идната през януари 2019 година първа взаимна среща на външните министри на Европейски Съюз и Африканския съюз. Обменени бяха визии по отношение на обстановката по сигурността и основаването на вероятности за младото потомство в Африка, в това число като условия за справяне с първопричините на противозаконната миграция.



Снимка: Министерство на външните работи

Министрите разискаха също тежката политическа и филантропична обстановка във Венецуела. Дискусията бе съсредоточена върху нуждата от основаването на условия за благонадежден политически развой в страната и консултациите по този въпрос с трети заинтригувани страни, осведомиха от пресцентъра на външното ни ведомство.

Първите дипломати на Европейски Съюз означиха Международния ден за правата на индивида с самодейност за увещание на основните послания на Всеобщата декларация за правата на индивида, призната от Общото заседание на Организация на обединените нации тъкмо преди 70 години.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР