Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева се

...
Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева се
Коментари Харесай

Екатерина Захариева е на посещение в Ангола

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с президента на Република Ангола Жоау Лоуренсу по време на формалното си посещаване в африканската страна, оповестява пресслужбата на българското външно министерство, представена от Българска телеграфна агенция. " Вашата аудиенция ще възроди и ускори двустранните ни връзки ", сподели президентът Лоуренсу. Той съобщи, че освен външният министър на Ангола Мануел Домингуш Аугущу, само че и всички останали членове на държавното управление са разполагаем, с цел да сътрудничат за развиване на връзките сред България и Ангола.

Екатерина Захариева съобщи поздрави от българския президент и министър председател и насочи покана към анголския държавен глава да посети България, която той незабавно одобри и даде задача на държавното управление да приготви визитата му. " България поддържаше битката на Ангола за самостоятелност, а след нейното оповестяване през 1975 година изпрати тук учители, строители, инженери, с цел да ви оказват помощ да изградите вашата страна ", обърна се Захариева към президента Лоуренсу. " Желаем да рестартираме нашите връзки и да доведем нашия бизнес тук. Приветстваме напъните ви за промени и за диверсификация на стопанската система. "

Държавният глава на Ангола благодари за оценката за водените от него промени и съобщи, че те сега наподобяват мъчителни, само че се надява скоро да се почувства резултатът от тях. Жоау Лоуренсу е и ръководител на ръководещото Национално придвижване за избавление на Ангола. На изборите през август 2017 година той размени дългогодишния президент на страната Жозе Едуарду Душ Сантуш, управлявал 38 години. Като част от напъните на държавното управление да развие други браншове с изключение на нефтената промишленост, в страната бе квалифициран нов Закон за частните вложения, целящ улеснението на директните задгранични вложения. В края на предходната година Ангола подписа тригодишно съглашение с Международния валутен фонд, в границите на което страната ще получи 3,7 милиона $ в поддръжка на политиката за промени.

На срещата с президента Екатерина Захариева приветства съглашението и съобщи, че то е извънредно значимо за привличането на задгранични вложители. " В лицето на новия началник на МВФ Кристалина Георгиева съм сигурна, че ще имате другар. Като източноевропеец тя знае какъв брой сложни са промените първоначално ", съобщи българският вицепремиер. Захариева и нейният анголски сътрудник Мануел Домингуш Аугущу осведомиха анголския президент, че делегация от специалисти от Ангола ще посети България, с цел да показа опциите за търговия и вложения в африканската страна. Областите с максимален капацитет за партньорство са минното дело, производството на медикаменти, селското стопанство, високите технологии, военната промишленост.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР