Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря

...
Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря
Коментари Харесай

Външният министър на Ангола: Разчитаме на премиера Борисов България да стане нашата врата към ЕС

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева беседва с министъра на външните работи на Република Ангола Мануел Домингос Аугусто.

Захариева е на публично посещаване в Луанда, първото на български външен министър от 1989 година насам.
Двамата разискаха необятен кръг въпроси от двустранните връзки и от интернационалния дневен ред. На диалозите участваха още Амадеу Де Нунес, държавен секретар по търговията, и Серхио дош Сантош, държавен секретар по стопанската система.

" Вашата аудиенция идва в миг, значим за възобновяване на нашето другарство, което стартира още от битката ни за самостоятелност. Република България е образовала доста студенти от Ангола, които през днешния ден способстват за благосъстоянието на страната ни. Като член на Европейски Съюз Република България може да е вратата и юристът на Ангола пред Съюза и да поддържа присъединяване ни в другите принадлежности за съдействие сред Европейски Съюз и Африка. Мислим, че е доста значимо да се организира допустимо най-бързо провеждането на бизнес конгрес сред двете страни. Разчитаме на поддръжката на премиера Борисов и на вас, с цел да насърчите икономическото съдействие сред нашите две страни " - Мануел Домингос Аугусто.
" Чувствам се тук заобиколена от другари. Имах удоволствието към този момент да приказвам персонално с един от анголците, получил образованието си в България, вашия някогашен министър на стопанската система. България и през днешния ден има чудесно обучение в редица области като медицината, физиката, математиката и инженерните науки и ще се веселя да възстановим обмена на студенти. Надявам се скоро да организираме посещаване на ваши специалисти в България, които да показват пред нашия бизнес опциите за вложение тук, както и за търговия. Имаме капацитет във високите технологии, земеделието, производството на медикаменти за хуманната и ветеринарната медицина, военната промишленост ", съобщи Захариева. Тя показа политиката на държавното управление в региона на данъчното облагане, ограниченията за стимулиране на бизнеса и икономическите резултати на страната ни.

" Основната ни цел е да възстановим и развием още повече връзките сред България и страните на юг от Сахара, които сме поддържали години наред на взаимноизгодна основа. Африка има голям капацитет и той би трябвало да бъде употребен ", посочи вицепремиерът Захариева.

" Сигурен съм, че в България има доста хора, свързани с Ангола. Нашият аграрни бранш бе съвсем напълно построен с българска помощ и се надявам още веднъж да развием сходно сполучливо съдействие ", сподели министър Аугусто.

Държавният секретар по търговията Амадеу де Нунес съобщи, че е посещавал България през 1997 година по време на Пловдивския панаир, и че се надява да се форсира търговията сред двете страни, която не е на приемливи равнища.
Министрите одобриха взаимно официално съобщение от визитата, подписаха декларация за съгласие и съвещания сред двете външни министерства, както и за желание за подписване на съглашение за безвизово пътешестване на притежателите на дипломатически и служебни паспорти. Гражданите на България с елементарни паспорти ще аплайват за виза към този момент по облекчена процедура онлайн, без да е нужно да посещават акредитираното за България анголско посолство в Белград.

Министрите Захариева и Аугусто реализираха кардинално единодушие за разкриване на почетно консулство в Ангола с началник Арнолд Ферейра, юрист от Софийската адвокатска гилдия, практикуващ интернационално комерсиално право и в Ангола, чиято майка е българка.

Двамата министри се договориха да се направи цялостна проверка на договорно-правната рамка сред двете страни, защото последният от осемте междуправителствени документа е подписан в далечната 1986 година.

България взема интензивно присъединяване и в разговора Европейски съюз - Африка. По време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Захариева бе съпредседател на срещата на министрите от Европейски Съюз и Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн в Ломе, Того, а с помощта на българските специалисти бе направен и преговорният мандат за ново 20-годишно съглашение сред Европейски Съюз и АКТБ, което да размени настоящото, изтичащо следващата година.

Вицепремиерът Екатерина Захариева бе и съпредседател на срещата Европейски Съюз - Южноафриканска общественост за развиване (SADC) в Претория през 2018 година, където организира и първата двустранна среща с министър Мануел Домингос Аугусто.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР