Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря

...
Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря
Коментари Харесай

Президентът на Намибия покани българския бизнес да инвестира в страната му


Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева беседва във Виндхук с президента на Република Намибия - Хаге Готфрид Гейнгоб. Това е първо посещаване на външен министър на България в страната

“Благодаря за помощта на България в битката ни за самостоятелност. Ние сме другарски страни. Сега връзките ни би трябвало да бъдат издигнати в нова фаза - в стопанската система. Инвестирайте в нашата мирна и демократична страна”, съобщи президентът Гейнгоб. На срещата присъстваше и министър-председателят на Намибия госпожа Сара Кугуингелуа.

“България ви поддържаше в битката за самостоятелност, ние бяхме едни от първите страни, които признаха вашата страна през 1990 година. Да се фокусираме на връзките сред бизнеса и сред младите”, прикани Захариева.

Тя добави, че Намибия може да разчита на подпомагане и на европейско равнище в региона на политиката за младежите, образованието и културата, защото това ще са ресорите на бъдещия български еврокомисар Мария Габриел.

Българският вицепремиер добави, че сме четвърти по стопански напредък в Европейски Съюз и че десетки намибийци са приключили у нас висшето си обучение, а в този момент страната ни е подготвена още веднъж да дава стипендии за студенти от Африка, изключително в региона на инженерните науки и високите технологии.

Президентът Гейнгоб съобщи, че разчита на опита на България в политиките към младежите: “Имаме висока младежка безработица, образованието ни към момента не подхожда на потребностите на пазара на труда. А и младежите не са готови да започват собствен бизнес. Насърчаването на нововъведенията и прибавянето на стойност съм суровините, които добиваме, е значимо. Младежта в нашата страна би трябвало да бъде ангажирана.”

По време на диалога бяха откроени като евентуални тематики за съдействие още селското стопанство, туризмът, построяването на старт-ап компании и плановете в поддръжка на овластяването на дамите. И двете страни показаха подготвеност да работят за развиване на договорно-правната база сред България и Намибия.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР