Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева пристигна

...
Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева пристигна
Коментари Харесай

От Намибия Екатерина Захариева пристигна в Ангола

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева дойде от столицата на Намибия Виндхук в Луанда, заяви Министерство на външните работи. Тя ще бъде на двудневно публично посещаване в Република Ангола по покана на външния министър Мануел Домингуш Аугущу - първо по рода си след 1989 година.

Целта на визитата е да възвърне и ускори политическите контакти сред двете страни, както и да насърчи бизнес контактите и вложенията на български компании в Ангола.

Българското завръщане в Ангола

Външнотърговските връзки на България с района са част от общата комерсиална политика и политиката за съдействие за развиване на Европейски Съюз по отношение на страните от Африка на юг от Сахара, в чието образуване страната ни взе участие интензивно. Външноикономическите връзки на България с тези страни следва да се засилват, поради обичайно положителните връзки с редица от тях и с оглед възходящата роля на района в международната политика и стопанска система, големия стопански капацитет и естествени благосъстояния.

Очаква се да бъде разисквано и възобновяване на традицията анголски жители да се образоват в български университети. По информация от МОН сега 40 анголски жители се образоват в България.

Анголската страна демонстрира интерес и за изследване на опциите за образование на нейни военни в България. През 2017 година делегация, водена от генерал-лейтенант Антониу Фернандеш, шеф на Артилерията на Ангола, посети Националния боен университет " В. Левски ", а заместник-министърът на риболова на Ангола госпожа Мария Антониу Нелумба посети Висшия военноморски университет " Н. Вапцаров " във Варна.

Вицепремиерът Екатерина Захариева получи покана за посещаване в Ангола по време на първата си среща със своя сътрудник Мануел Домингуш Аугущу в Претория през 2018 година Тогава в Република Южна Африка като ръководител на Съвета на Европейски Съюз Захариева бе съпредседател на министерската против Европейски Съюз - Южноафриканска общественост за развиване (SADC). Тогава българският външен министър беседва по телефона и с министъра на стопанската система на Ангола, който е приключил висшето си обучение в УНСС. И с двамата министри Захариева разиска опциите за разнообразни форми на съдействие в региона на сигурността, трансграничната престъпност, трафика на хора и оръжие, както и незаконната миграция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР