Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева пристигна

...
Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева пристигна
Коментари Харесай

Започна официалното посещение на вицепремиера Екатерина Захариева в Ангола

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева дойде от Виндхук в Луанда.

Тя ще бъде на двудневно публично посещаване в Република Ангола по покана на външния министър Мануел Домингос Аугусто - първо по рода си след 1989 година. Целта на визитата е да възвърне и ускори политическите контакти сред двете страни, както и да насърчи бизнес контактите и вложенията на български компании в Ангола. Външнотърговските връзки на България с района са част от общата комерсиална политика и политиката за съдействие за развиване на Европейски Съюз по отношение на страните от Африка на юг от Сахара, в чието образуване страната ни взе участие интензивно.

Външноикономическите връзки на България с тези страни следва да се засилват, поради обичайно положителните връзки с редица от тях и с оглед възходящата роля на района в международната политика и стопанска система, големия стопански капацитет и естествени благосъстояния.

Очаква се да бъде разисквано и възобновяване на традицията анголски жители да се образоват в български университети. По информация от МОН сега 40 анголски жители се образоват в България. Анголската страна демонстрира интерес и за изследване на опциите за образование на техни военни в България.

През 2017 година делегация, водена от генерал-лейтенант Антонио Хоаким Фернандес, шеф на Артилерията на Р Ангола, посети Националния боен университет „ В. Левски”, а заместник-министърът на риболова на Р Ангола госпожа Мария Антонио Нелумба посети Висшия военноморски университет “Н. Вапцаров” във Варна.

Вицепремиерът Екатерина Захариева получи покана за посещаване в Ангола по време на първата си среща със своя сътрудник Мануел Домингос Аугусто в Претория през 2018 година Тогава в Република Южна Африка като ръководител на Съвета на Европейски Съюз Захариева бе съпредседател на министерската против Европейски Съюз - Южноафриканска общественост за развиване (SADC). Тогава българският външен министър беседва по телефона и с министъра на стопанската система на Р Ангола, който е приключил висшето си обучение в УНСС. И с двамата министри Захариева разиска опциите за разнообразни форми на съдействие в региона на сигурността, трансграничната престъпност, трафика на хора и оръжие, както и незаконната миграция. Република Ангола е страна в Южна Африка, ситуирана върху повърхност от 1 246 700 кв. км на южното крайбрежие на Атлантическия океан. На север граничи с Демократична Република Конго, на изток - със Замбия и на юг - с Намибия.

Страната е някогашна португалска колония, която придобива самостоятелност на 11 ноември 1975 година Република България е една от първите страни, признали независимостта на Ангола още същия ден с депеша до анголския президент Аугустино Нето. В страната живеят 17 милиона души.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР