Заместник-кметът по културни въпроси в Столична община (СО) Тодор Чобанов

...
Заместник-кметът по културни въпроси в Столична община (СО) Тодор Чобанов
Коментари Харесай

Проект предлага разширяване и обновяване на Музея за история на София

Заместник-кметът по културни въпроси в Столична община (СО) Тодор Чобанов показа идейния план на общината за разширение на Музея за история на София - Регионален исторически музей София.

Той напомни историята на музея и разведе публицистите, с цел да изясни какво следва да бъде направено в културната институция.

Чобанов сподели и по този начин наречената Геотермална зала на музея, с помощта на която музеят се отоплява и икономисва стотици хиляди средства годишно.

Зам.-кметът уточни, че Столична община е внесла отчет в Столичния общински съвет (СОС), с който има намерение да кандидатства за европейско финансиране за разширение на музея .
С него се планува мъжкият и женският басейн на някогашната баня да бъдат превърнати в зали с културна устременост и функционалност като музика, спектакъл, кино и изложения.

Предвижда се и построяването на по този начин наречена " зала за водите " .
Тя се планува да бъде построена в двата вътрешни двора на музея, които да се обединят и да се получи една огромна зала. В основата ще бъде изворът, от който да излиза непрестанно минерална вода.

Зам.-кметът напомни, че през 2005-2006 година СОС на база на негови идейни планове взима решение за адаптиране на първата половина от постройката на музея. Вложените финансови средства са били в размер на 2 милиона от бюджета на Столична община и 5 милиона по Оперативна стратегия " Региони развиване ", в този момент към този момент Оперативна програма " Региони в напредък ".

Сегашният музей в реставрираната част на банята е осъществен с общински средства и средства от Оперативна стратегия " Регионално развиване ", открит през 2015 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР