Заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен

...
Заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен
Коментари Харесай

В община Пловдив се проведе среща за Античен форум на Филипопол - изток и юг

Заместник-кметът по просвета, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов и кметът на регион " Централен " - Георги Стаменов организираха работна среща с проектантите от компания „ В и Р Инженеринг “ ООД София, които завоюваха открита процедура за разработване на сложен план за капиталова самодейност по член 150 Закон за устройство на територията и реализиране на авторски контрол по време на строителството за обект: Античен конгрес на Филипопол - изток и юг. Благоустрояване, консервация, реституция и социализация в УПИ II- 521.1646, археология, общ. действия, паркинг, част от ПИ с ИД 56784.521.1435, част от ПИ с ИД 56784.521.1382 и част от УПИ III- площад и общ. действия с ИД 56784.521.1449, кв. 125 по проекта на ЦГЧ, гр. Пловдив. "
Стойността на процедурата е 58 800,00 с Данък добавена стойност. Проектът би трябвало да стъпи върху утвърденото Планово техническо задание и техническите спецификации за зоната и би трябвало да бъде координиран с Националния институт за недвижимо културно завещание и Министерството на културата. Площта на археологията в обекта е 8017 квадратни метра.

Целта на тази първа среща бе проектантите да чуят и да се срещнат с визията и концепциите на община Пловдив във връзка с правенето на идейния план на обекта.
" Една от доста значимите задания, които сме си сложили е всички археологически обекти в центъра да бъдат социализирани, реставрирани и консервирани и налични за туристите и жителите на Пловдив ", сподели заместник-кметът Пламен Панов.
" Обектът е доста забавен, с благоприятни условия за развиване и провокации, само че в това време е и извънредно претрупан с упования от страна на пловдивчани ", сподели кметът на Централен Георги Стаменов, който пожела триумф на колектива проектанти.

Проектирането ще има за цел освен да се експонира и консервира археологията, само че да има улеснен достъп до нея, тъй че да се трансформира в притегателно място за пловдивчани, които да имат причина да го посещават и преглеждат. Освен въпросите, свързани с експонирането на наличната археология бяха разисквани спецификите на пешеходните потоци, опцията за създаване на асансьор за инвалиди, потреблението на наличните стълби и рампи, насочването на трафика от подлеза, достъпът откъм бул. „ Цар Борис III Обединител “ и откъм ул. „ Гладстон “, заменянето на в този момент съществуващите парапети, в синхрон с новата визия на цялото площадно пространство. Една от дилемите на плана е да се осмисли и провежда функционалната съгласуваност на двете равнища – горе и долу, преодолявайки разликата в равнищата, която е огромна, тъй че цялото пространство да има развиване, видимост, обособени зони, места за сядане и за наблюдаване, на ден и нощно осветяване, само че тъй че всичко да бъде концептуално обвързвано с другата част на форума, както и с готовата част на площад Централен. В същото време акцентът би трябвало да бъде археологията, без основна строителна интервенция, с потребление на елементарни и ненатрапчиви материали и други. Предстоят срещи и с основния проектант Димитър Ахрянов и с управлението на „ Български пощи “ АД.
Участниците в работната намира се договориха, че още на стадий „ жестоко утвърдена идейна фаза “, община Пловдив ще провежда обществено разискване със съответната визуализация, тъй че пловдивските гилдии и пловдивчани да се срещнат с идейния план още на работен стадий, да дадат своите рекомендации, забележки и да споделят хрумвания.
След привършване на срещата, която се състоя в кабинета на заместник-кмета Пламен Панов, групата отиде на място в Античен конгрес на Филипопол - изток и юг, където диалозите продължиха.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР