Заместник-кметът на Столична община Дончо Барбалов съобщи във Facebook, че

Заместник-кметът на Столична община Дончо Барбалов съобщи във Facebook, че ...

Столичанка намери жълти павета в новозакупен имот.


Заместник-кметът на Столична община Дончо Барбалов съобщи във Facebook, че добросъвестна столичанка е намерила в новозакупения си имот цяло пале с жълти павета. Решението на жента е било благородно – паветата са върнати на столицата, за да бъдат използвани по предназначение. Ето какво каза и Балабанов в социалната мрежа:Още по темата"Цар Освободител" – пешеходен! Жълтите павета пред разпад7 мар 2017 09:0765Нагънаха се, щръкнаха... Пренареждат жълтите павета24 яну 2017 09:3725

Жълтите павета – като асфалт: Във Филиповци и къде ли не!

„Столичанка откри около 6 кв. метра жълти павета в двора на новозакупения си имот в кв. "Гео Милев". Жената се свърза със Столична община и съобщи за находката. Благодарим за отговорността, с която тя се отнесе към ценните керамични блокчета.

По нейно желание не съобщаваме името й.

Екип на общинското дружество "Софинвест" веднага посети адреса на софиянката, за да прибере жълтите павета, които са обявени за културно наследство.

Според историци, те са внесени от Австро-Унгария в първите години на ХХ век. През 1907 г. и 1908 г. с тях са застлани бул. "Цар Освободител" и площада пред Народното събрание.

Жълтите павета, които през изминалите над 110 години в някои участъци са заменени с друг вид настилка, се съхраняват от общинското дружество, за да се използват при ремонт в централната част на столицата.

До момента у нас не се е намерила фирма, която да произведе керамични блокчета с такава устойчивост и цвят.“
По публикацията работи: Павел Гълъбов

Източник: dnes.bg