Заместник- кметът на община Родопи Владимир Маринов подаде сигнал до

...
Заместник- кметът на община Родопи Владимир Маринов подаде сигнал до
Коментари Харесай

Строеж на църква в община Родопи стигна до прокуратурата

Заместник- кметът на община " Родопи " Владимир Маринов подаде сигнал до основния прокурор Иван Гешев за законността на построяването на църквата " Света Вмчца Марина " в село Златитрап, заяви БНР.

През 1992 година с решение на Общински съвет " Родопи " е отстъпено безвъзмедно право на градеж на Българската православна черква за създаване на парк за публично прилагане и храм-паметник в землището на село Златитрап. Площта, която е предоставена е 200 кв.м.

Две години по-късно тогавашният кмет на община " Родопи " издава заповед и позволение за градеж, с което на църковното настоятелство при храм " Света Вмчца Марина " е позволено създаване на християнска православна черква.

Строителството стартира, само че до този миг църквата към момента е само на недодялан градеж.

През 2018-та година в общински съвет " Родопи " постъпва заявление от фондация за изменение на влезлия към този момент в действие Подробен устройствен план за предоставения преди 26 години безплатно терен.

Според сигнала на общината до прокуратурата фондацията не има дейна легитимация и затова няма законово право да желае каквито и да било промени.

Въпреки че строителството очевидно е спряно, съмнителната фондация продължава да събира пари за градежа на църквата.

Управителят на фондацията Запрян Писанов преди време е бил отстранен от Българската православна черква. В момента той бил нелегитимен духовник.

Искането е въпросната фондация да бъде тествана, а Запрян Писанов да бъде изваден от парцела.

Целта е парцелът и правото на градеж да бъдат върнати във притежание на Пловдивската митрополия, а градежът на храма да бъде приключен, напълно по условията на православната черква. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР