Заместник-кметът на Община Разград Добрин Добрев връчи наградата Акад. Анание

...
Заместник-кметът на Община Разград Добрин Добрев връчи наградата Акад. Анание
Коментари Харесай

В Деня на музеите заместник-кметът Добрин Добрев връчи наградата на името на Акад. Анание Явашов 

Заместник-кметът на Община Разград Добрин Добрев връчи премията „ Акад. Анание Явашов ” на новите носители на оценката. Това стана на специфична гала в къщата музей на името на основоположника на музейното дело в Разград през днешния ден, в Международния ден на музеите.

За реализирани високи резултати в региона на научните проучвания, запазване, запазване и разпространение на историческото завещание на Разград и района бамотивът, с който Общински съвет-Разград одобри през месец април решение наградата на името на акад. Анание Явашовда бъде връчен на дългогодишните музейни служащи Елена Иванова и Марина Босева. Решението довечера показа ръководителят на Общинския съвет СтянНенчев.

На церемонията присъстваше единствено едната от призьорките. По здравословни аргументи Елена Иванова не пристигна, само че изпрати трогателно обръщение, в което благодари за признанието и посочи удоволствието, което е изпитвала от работата в Историческия музей. „ Животът ми беше на първо място в музея, постоянно ми е било забавно и прелестно да отивам на работа, поисквам на всички да изпитват това. ” – съобщи и другата носителка на премията Марина Босева.

Призът на Елена Иванова от нейно име получиха шефът на Регионалния исторически музей-Разград Таня Тодорова и заместник-директора Даниела Ганчева.

Наградата на името на акад. Анание Явашов се връчва по случай 18 май – Международния ден на музеите, тя е учредена през 1982 година, до момента имаше единствено 9 носители на този приз.

Поздрав за двете нови носителки на премията, както и към присъстващите музейни служащи за Международния ден на музея, бе осъществяването на солистката на Капански ансамбъл-Разград Габриела Минкова на песента „ Лудо младо ”.

В къщата музей „ Акад. Анание Явашов ” се организира още едно събитие, отдадено на 18 май – Международния ден на музеите – разкриване на галерия от находки „ Кремъчна работилница и некропол от село Каменово ”. Експонатите са датирани от 5000 г.пр.Хр. Археологът Дилен Дилов описа, че в Каменово са открити 22 гроба и голям брой находки от кремъчна работилница, която се е намирала там.

Сред присъстващите на церемонията бяха: ръководителят на Постоянната комисия по просвета, културно-историческо завещание и духовни полезности в Общински съвет-Разград Свилена Дечева, проф. Милко Палангурски– учител във ВТУ ”Св.св. Кирил и Методий ”, който по-късно вечерта имаше среща с разградската общност, някогашният шеф на РИМ-Разград Иван Иванов, музейни служащи, жители.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР