Заместник изпълнителният директор на БФС Антон Попов даде интервю пред

...
Заместник изпълнителният директор на БФС Антон Попов даде интервю пред
Коментари Харесай

Антон Попов: Нито един лев от ММС за децата не е отклонен

Заместник изпълнителният шеф на БФС Антон Попов даде изявление пред " 24 часа ", в което приказва по редица тематики, свързани с централата.

Г-н Попов, в последните дни се сипят обвинявания към БФС за това, че има нарушавания при потреблението на отпуснати от страната пари за детско-юношеския футбол в разнообразни стратегии. Наистина ли е по този начин и какъв брой пари са " отклонени "?

- Веднага ви давам отговор, че нито един лев, даден от ММС за децата не е отклонен. За всички осъществени разноски по стратегиите има направени и предадени в съответните периоди, според договорите с министерството, документи. Те дават отговор на изискуемите мостри, които са неразделна част от двете стратегии.

Бихте ли дали детайлности за тези стратегии, какъв брой пари са изхарчени и защо?

- Първата от тях е стартирала още през 2007 година и се назовава " Програма за развиване на детския футбол на БФС. Тя е ориентирана към деца на възраст от 7 до 12 години. Ежегодно в нея се възнамеряват не по-малко от 50 шампионата с присъединяване на над 8000 деца. Имали сме години, когато броя на дребните футболисти е достигала 12 000. Организатори и реализатори са районните структури на БФС, дружно с представители на общините.
 БФС с изказване за разходването на средства по взаимни стратегии с ММС
БФС с изказване за разходването на средства по взаимни стратегии с ММС

Вижте какво споделя от Съюза

И защо отиват тези 336 000 лв. годишно?

- Средствата от ММС се употребяват за закупуване на спортни принадлежности - футболна екипировка за всички участващи деца, футболни топки по стандартите на ФИФА (N 4 и N 5), мрежи и сакове за топки и мрежи за футболни порти. Ще ви дам образец за 2018 година. Тогава в шампионатите от тази стратегия са взели участие 9684 деца от 518 тима. Сами можете да пресметнете къде и защо са отишли парите. Ние се придържаме прецизно към Приложение 1 от програмата, касаещо количествено-стойностната сметка и финансовата аргументация за осъществяване на шампионатите. За всеки шампионат има приложени протоколи за получените екипи и принадлежности, като образците са 4 и прецизно се следи за коректността им. Областните ни ръководители дават отговор персонално за организацията на шампионатите, оформянето и изпращането в период на нужната документи. За интервала 2015-2018 година докладите на БФС са представяни в избрания в контракта период и съдържат информация за осъществяването на Програмата.

Далеч повече пари се харчат за една друга стратегия, където са намесени и имената на двама вицепрезиденти на БФС, в чиито хотели са отсядали участниците?

- Това е Програма за развиване на детско-юношеския футбол на БФС. Предвид публичната и социолната значителност на футбола, ММС поддържа развиването на подрастващите. Това е разумно, тъй като БФС заема първо място по брой клубове измежду спортните организации. Футболът се развива на процедура във всички общини. Целите на програмата са обезпечаване на нужните условия за спортно развиване и стимулиране на младите футболни гении, основаване на единна система за физическа подготовка на подрастващите - вярна просвета и съгласуваност, посредством налагане на одобрени европейски модели. През 2016 година футболът бе включен в Програмата за развиване на спорта за високи достижения на ММС и получава финансиране. За 2018 година да вземем за пример, сумата е 1 180 000 лв.. В тази стратегия се включват спортисти от разширените сформира на националните тимове в няколко възрастови групи - до 15, 16, 17 и 19 години.

Тези пари звучат стряскащо, защо се тези милиони и за какво се заплащат по 75 лв. на човек дневно в хотели на Лечков и Фурнаджиев?

- Нека ви отговоря първо за хотелите. Категорично не е правилно, че са употребени единствено хотели, които са свързани с вицепрезидентите. Младите футболисти са били настанявани на разнообразни места в България - Сливен, Трявна, София (комплекс " Царско село " ), Говедарци и Банско. Кой хотел да бъде определен и къде да бъдат настанени обособените тимове се взема решение от специфична комисия, ръководена от члена на Изпълкома и отговорник за детско-юношеския футбол Емил Костадинов. В тази комисия влизат шефовете на школите на водещите клубове и експерти от НСА отпред с проф. Лъчезар Димитров. Всичко по програмата, в това число и местата за осъществяване и пребиваване се вземат решение от нея. Сами разбирате, че не се разпорежда от централата на БФС кой хотел да бъде определен. Що се отнася до цената от 75 лв. дневно, то в нея влизат спане, цялостен храноден според направено меню от лекарите на националните тимове, използването на терените и превоз там, където е належащо. Сами можете да видите, че тази цена не е над пазарната за страната. Само за образец ще ви кажа, че средствата в размер на 75 лв. дневно за подготовка и наем на спортни обекти подхождат на тези в спортните бази Белмекен и Спорт палас (Варна), които се ръководят от търговски сдружения с държавно присъединяване в капитала и принципал ММС. Предоставените от министерството средства се употребяват за подготвителни лагери и контролни срещи, входящо и изходящо равнище на проучвания на младите футболисти, осъществявани от експерти в НСА. Обхвата по години е сред 1007 и 1200 състезатели, които организират лагери в границите на 35 дни. Отделно от това те получават екипировка, футболни топки (1200 на година), уреди и принадлежности за подготвителна активност. Конкретно за топките, те са професионални и цената им е 120 лв. с Данък добавена стойност. С тях играят даже национални тимове. Закупени и са електронни системи, които се употребяват при тестванията. И по тази стратегия БФС прецизно съблюдава условията за отчетност, които са заложени в подписаните контракти с ММС. А що се отнася до хотела на Йордан Лечков в Сливен, то целият комплекс с 4 футболни терена и 2 лекоатлетически писти е измежду най-хубавите в България и сертифициран от УЕФА. Там се организират квалификации за юноши, проведени от евроцентралата. През 2015-а година от УЕФА избраха " Спортпалас " като център на Европейското състезание за юноши. При Лечков целогодишно се готвят непознати спортисти от най-различни спортове. Защо тогава ние да не употребяваме тази база?
 Атанас Фурнаджиев отхвърли нападките против себе си
Атанас Фурнаджиев отхвърли нападките против себе си

Вижте писмото на вицепрезидента в оставка на БФС

Защо БФС взима екипировка от съмнителни афганистански компании и им налива държавни пари?

- Веднага желая да ви отговоря, че става дума за недобросъвестно подстрекателство. Екипите са по Програма за развиване на детския футбол и компаниите, от които са закупени са регистрирани в България по всички условия на закона, има ги в Търговския указател и изборът им е изработен според нужната процедура. Наша инспекция сподели, че въпросните " афганистанци " са изрядни към страната, досега нямаме нито едно питане за някакъв проблем през годините. Ние съблюдаваме прецизно Закона за публичните поръчки в частта, която касае БФС като сдружение с идеална цел. Изборът на снабдител е транспарантен. Изпращат се предложения, събират се най-малко три предложения и се избира най-хубавата в съответствие цена/качество според количествено-стойностната сметка и финансова аргументация от приложение 1 към Програмата. След изработването на екипите обвързване на компанията е да ги достави посредством спедиторска компания до 28-те регионални центрове, които провеждат шампионатите по места. И що се отнася до прословутите " афганистанци " ще ви кажа, че екипите им се употребяват от доста футболни клубове на територията на страната и няма недоволства от качеството. Те работят на българския пазар от над 25 години и имат личен бранд. Не мога да схвана каква е тази нервност, че работим с компании на непознати жители?! Ами тогава дайте да изгоним всички предприемачи, които не са българи, това ли би трябвало да стане? Знаете ли, че най-качествените топки в света се създават в Пакистан. И най-големите шампионати на планетата ги употребяват...

Министерството на младежта и спорта стартира инспекция посредством своя Инспекторат по двете стратегии. Имате ли някакво терзание?

- Категорично декларирам още един път, че годишно в БФС се прави одит от компания, с която имаме подписан контракт. Отчитаме си всичко, според условието на закона във връзка с финансовата част. Отделно от това всяка година УЕФА и ФИФА също ни вършат одит и ревизират всичко. По отношениена двете стратегии, ние сме изпратили всичко належащо като документи в ММС и имаме протоколи за приемане на изчерпателен и финансов доклад. Нека обществеността и членовете на БФС да бъдат спокойни. Ще го повторя още един път. Нито един лев от ММС за децата не е отклонен.

Заговори се, че БФС е плащал големи наеми за подготвителни стадиони по време на Евро 2015 за юноши?

- Трябва да се обърнете по този въпрос към господин Павел Колев, който беше шеф на шампионата. Аз за жалост по време на това състезание бях в болница и гледах мачовете по малкия екран. Мога единствено да ви кажа, че след инвестицията във футболните терени, те останаха за прилагане от съответните общини.
 ММС дава на БФС пари по две стратегии, едната е от 2007 година за деца
ММС дава на БФС пари по две стратегии, едната е от 2007 година за деца

БФС употребява и базата на " Спортпалас " във Варна за селекцията на юношеските национални тимове

В медиите се появи информация, че в българското футболно състезание топките имали лого на Полската Екстракласа. Защо се получи по този начин?

- Ние имаме контракт за 900 топки с компания " Балистик ". Тя за четвърта поредна година обезпечава за нашето състезание най-хубавата топка, с която се играе даже финала на Шампионска лига, на доста добра цена за нашите благоприятни условия. За повече детайлности би трябвало да се обърнете към тях.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР