Заместник изпълнителният директор на Българския футболен съюз Павел Колев коментира

...
Заместник изпълнителният директор на Българския футболен съюз Павел Колев коментира
Коментари Харесай

Шеф в БФС: Управлението на футбола е сложно нещо, с вдигната яка и дъвка в уста не става

Заместник изпълнителният шеф на Българския футболен съюз Павел Колев разяснява пред Sportal.bg отминалия Конгрес на централата. Припомняме, че Борислав Михайлов разруши опозицията в лицето на Любослав Пенев и Ивайло Дражев.

" Резултатът е явен, той е индикативен и не оставя място за доста мнения. Спрямо предходните конгреси броя на гласувалите срещу Борислав Михайлов е същата. Това значи, че тезата, че съществува огромно неодобрение против ръководството на Борислав Михайлов не устоят.

Аз персонално бих позволил в залата Пенев и Дражев, в случай че зависеше от мен, само че юристите бяха безапелационни, че по закон, по правилник те нямат място в залата първоначално. Това споделят юристите. Основният мотив на двамата, че не са били позволени поради " тайния " избор на членове за комисиите, не е истина. Изборът беше очевиден, предаваше се на мониторите. Никога на изборите на комисиите не са участвали и публицисти. Изборът на комисии не беше скришен. Комисиите като състав бяха гласувани след предизборните речи, т.е. откакто Любослав Пенев напусна залата. Ивайло Дражев беше там.

Усетих много мощна доза отчаяние у някои делегати, откакто чуха речта на Пенев. Той общо взето сподели на тези футболни хора, че те не са футболни хора или че той вижда доста дребна част от тях в залата. Нормално е, в случай че си пратеник, да се обидиш на това нещо. Тези хора са част от долната част на футболната пирамида. Без тях няма да имаме футбол. Не може да имаме футбол единствено с 4-5 школи: Лудогорец, ЦСКА, Левски, Славия. Когато има всеобщо неодобрение, повярвайте ми, няма какво да спре тези хора да те изринат от БФС. Нищо не може да ги спре. Извинявам се на публицистите от името на БФС, че нямаше къде да ги сложим в залата. Просто нямаше място.

Какво мисля по въпроса за медиите, на които не бяха дадени акредитации? Тотално занемаряване на журналистическата нравственос, деформиране на обстоятелствата, липса на обективност - това не може да се пренебрегне. Да се издигне знамето на свободното слово от тези медии, които тъкмо са образец за противоположното и които не търсят в никакъв случай другата страна за коментар, не е съществено.

Смятам да въведа курс за публицистите, които идват на мачовете на националния тим. Ще би трябвало да са потвърдили, че имат някакъв журналистически опит - да имат нещо зад тила си, да имат обучение, което е доста значимо. Случвало се е да идват някакви хлапета, които не знаят защо става въпрос. Има случаи като дадеш акредитация на даден публицист, да пристигна човек, който няма нищо общо с публицистиката. Това е ставало това тъкмо с медиите, за които приказвах по-рано.

Очаквам в този момент да има обжалвания. Това се вписва добре в цялостната акция, която беше водена. Очаквах преди Конгреса да има причини. Аз ще се боря да сме по-отворени и по-прозрачни, с цел да имаме по-голям заем на доверие от хората.

Конгресът като процедура е нещо доста комплицирано. БФС общо взето е спазил всички правила. Думата в този момент ще имат юристите. Ивайло Дражев беше в залата от самото начало и следеше като орлица какво се случва. България не е зоологическа градина, с цел да има хора, които преди броени дни са излезли от пандиза, а в този момент да четат морал пред медиите. Като си получил втори късмет, дай образец, че си се поправил. Ние с вас не караме пияни, тъй като знаем какво може да се случи. Живеем по разпоредбите. Излиза някакъв човек и стартира да ни държи сметка: " Ти кой си? Ти кой си? ". Ние не сме бананова република, въпреки всичко сме страна от Европейския съюз.

Според мен БФС би трябвало да даде администрирането на шампионата на ПФЛ. За мен е доста значимо да има мощна и оперативна ПФЛ. В момента няма такава, там са трима души, което разумно няма по какъв начин да поемат шампионата.

Управлението на българския футбол изобщо не е елементарно - изисква се дипломация, лавиране като в политиката. С вдигната яка и дъвчене на дъвка не става, споделям го непосредствено.

Не чакам в този момент да стане по-леко. Очаквам доста нападки, напрежение. Има конспирация за купата, което ще докара до повишаване на напрежението и контрата отново ще е в БФС. Никой не е съумял да се оправи със съдийството, по този начин е и в Европа. И там проблемите са огромни. Това е като оня анекдот, че и Сталин не е могъл да се оправи с водачите. Съдийството е комплицирана тематика. Съдиите работят под голям напън, това не е работа за всеки. Футболът е песъчинка от огромния плаж на стопяващата се България ", сподели Павел Колев пред Sportal.bg .
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР