Заместник главният прокурор Иван Гешев вижда "партийни, корпоративни и/или лични

...
Заместник главният прокурор Иван Гешев вижда "партийни, корпоративни и/или лични
Коментари Харесай

Гешев вижда опити за политически натиск върху прокурорите и следователите

Заместник основният прокурор Иван Гешев вижда "партийни, корпоративни и/или персонални ползи, разнообразни от тези на българските жители ", като претекст за опити за политически напън посредством показване на прокурорите и следователите като втора употреба магистрати, които нямат лично мнение и гласоподават под строй.

В изказване до медиите Гешев написа, че е обяснимо старанието на някои партии, бизнес кръгове, обвинени, подсъдими и/или наказани лица, както и на техни представители, за следващ път да пробват да изключат общността на прокуратурата даже от опцията да изрази мнение за личния си избор.

Гешев благодари на всички в държавното обвиняване, даже и на тези, които не го поддържат като номиниран за основен прокурор. А от името на основния прокурор и управлението на прокуратурата заявява, че няма да се позволен лични офанзиви против магистрати и правосъдни чиновници единствено и само тъй като са изразили персонална позиция.

В позицията, публикувана от прокуратурата, Гешев декларира, че на старанието да бъдат демонизирани обособени магистрати ще бъде отговорено с всички разрешени от закона средства, в това число и с ясно изразено мнение за поддръжка. И показва поименно сътрудника си Силвия Соколова, която е упомената в медийна обява в събота.

Публикуваме текста на цялата позиция без редакторска интервенция:

Като магистрат, чийто професионален път е минал напълно в разнообразни структури на прокуратурата и следствието, желая откровено да благодаря на всички сътрудници от Прокуратура на Република България, без значение дали са изразили поддръжката си за мен в качеството ми на претендент за основен прокурор, или не са го създали.

Опитите за политически напън за показване на прокурорите и следователите като втора употреба магистрати, които нямат лично мнение и гласоподават под строй, очевидно са стимулирани от партийни, корпоративни и/или персонални ползи, разнообразни от тези на българските жители. Обяснимо е старанието на някои партии, бизнес кръгове, обвинени, подсъдими и/или наказани лица, както и на техни представители, за следващ път да пробват да изключат професионалната ни общественост даже от опцията да изразим мнение за личния си избор.

От името на основния прокурор господин Сотир Цацаров и управлението на Прокуратура на Република България обаче декларирам, че няма да се позволен лични офанзиви против магистрати и правосъдни чиновници единствено и само тъй като са изразили персонална позиция. На старанието да бъдат демонизирани обособени магистрати, като прокурор Силвия Соколова, СпП, ще бъде отговорено със всички разрешени от закона средства, в това число и с ясно изразено мнение за поддръжка. Въпреки че в съответния случай това надали е належащо, тъй като най-хубавата препоръка за нея, персонално, е дадена от федералния прокурор на Кралство Белгия Фредерик Ван Льов, който в писмо до основния прокурор господин Сотир Цацаров благодари за отличната й работа при най-мащабната интервенция на полицейски и правосъдни служби в Европа през 2017 година под названието „ Халифакс “.

Сигурен съм, че прокурорите, следователите и правосъдните чиновници дружно ще отговорим на упованията за правдивост и сигурност на всички български жители, без значение от публичния или обществения им статус.

Иван Гешев, заместител на основния прокурор при ВКП
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР