Заместник-главният прокурор на САЩ Род Розенстайн, който отговаря за разследването

...
Заместник-главният прокурор на САЩ Род Розенстайн, който отговаря за разследването
Коментари Харесай

Ню Йорк таймс: Зам.-главният прокурор на САЩ предложил Тръмп да бъде записван тайно

Заместник-главният прокурор на Съединени американски щати Род Розенстайн, който дава отговор за следствието за хипотетичната интервенция на Русия в президентските избори в страната през 2016 година, предложил предходната година президентът Доналд Тръмп да бъде записван скрито и членове на кабинета да бъдат уверени да се базират на конституционна корекция, с цел да бъде отхвърлен президентът, написа в. " Ню Йорк таймс ", представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Розенстайн направил тези оферти напролет на 2017 година, откакто Тръмп уволни шефа на ФБР Джеймс Коми. Те по този начин и не се осъществили, твърди " Ню Йорк таймс ", като се базира на хора, известени за тези развития персонално или от паметни бележки, написани от чиновници на ФБР, в това число Андрю Маккейб, който оглави краткотрайно организацията след уволнението на Коми.

Друг американски всекидневник, " Вашингтон пост ", също оповестява за предложенията на Розенстайн, цитирайки бележките на Маккейб, който при започване на тази година бе заставен да се отдръпна като и. д. шеф на ФБР.

В изказване заместник-главният прокурор на Съединени американски щати опроверга обявата на " Ню Йорк таймс " като " неточна и в действителност погрешна ". Розенстайн упрекна анонимните източници на вестника, че преследват користни цели.

Първоначално президентът на Съединени американски щати не реагира на тези медийни изявления. Тръмп отхвърли да отговори на репортерски въпроси по случая.

По-късно президентът на Съединени американски щати обаче загатна за споровете си с представители на министерството на правораздаването в тирада на оживен избирателен протест в щата Мисури на републикански претендент за Сената.

" Просто погледнете какво бива извадено на показ в нашето министерство на правораздаването. Имаме страхотни хора в министерството на правораздаването... Но и някои в действителност неприятни. Видяхте какво се случи във ФБР. Всички те си отидоха. Все още обаче има останала смрад и ще се отървем и от нея ", сподели Тръмп.

Според " Ню Йорк таймс " и " Вашингтон пост " Розенстайн е инициирал полемики за 25-ата корекция в конституцията на Съединени американски щати, която се отнася за въпроса за наследяването на президентите, в това число при некадърност да извършват техните отговорности, и обрисува в общи линии по какъв начин кабинетът може да реши дали даден държавен глава към този момент не е кадърен да се оправя със своите функционалности. " Ню Йорк таймс " написа още, че американският заместник-главен прокурор споделил на чиновници на министерството на правораздаването и на ФБР, че тайните записи на Тръмп може да бъдат употребявани, с цел да бъде изложен на показ хаосът в администрацията.

Розенстайн постоянно е взиман на мушка от последователите на президента на Съединени американски щати за това, че през май предходната година назначи специфичния прокурор Робърт Мълър да води следствието за хипотетичната съветска интервенция в американските избори и възможната съгласуваност сред Москва и предизборния щаб на Тръмп, отбелязва Ройтерс.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР