Заместник главният прокурор Мария Павлова, за и.ф. главен прокурор на

...
Заместник главният прокурор Мария Павлова, за и.ф. главен прокурор на
Коментари Харесай

След ревизия: Искат наказание за ръководителката на Софийската районна прокуратура

Заместник основният прокурор Мария Павлова, за и.ф. основен прокурор на Република България, внесе предложение до Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет да бъде формирано дисциплинарно произвеждане за налагане на дисциплинарно наказване на административния началник на Софийската районна прокуратура Невена Зартова.

Предложението е направено въз основа на отчет от тематична проверка на работата по организацията, управлението и контрола на активността на СРП в интервала 01.01.2022 година - 31.07.2023 година, назначена със заповед на и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов на 07.08.2023 година

Екип от прокурори от Върховна касационна прокуратура (ВКП) е направил 58 инспекции на прокурори от СРП. Констатирани са данни за неритмичност и/или неупражнен ефикасен контрол над наблюдаващите прокурори, а по част от досъдебните производства - данни за дисциплинарни нарушавания или нарушавания на организацията на работата. Само в два от случаите Невена Зартова е упражнила пълномощията си за ангажиране на дисциплинарна отговорност на подчинените й поради пропуски в работата.

В предлагането се показва, че неналичието на съответна реакция в тези случаи от страна на административния началник на СРП ускорява недоволството на жителите и се отразява отрицателно върху престижа на правосъдната власт. Един от образците за липса на организация и ефикасен надзор е досъдебно произвеждане против обвинения Ч.Б. от софийското село Лозен, водено за причиняване на гибел по несъобразителност на млада жена през април 2022 година Проверката бе формирана, откакто Ч.Б. бе притеглен като обвинен за две убийства, осъществени при започване на август 2023 година

При инспекцията е установена още липса на мотивираност при разпределението на преписки и досъдебни производства, отклоняване от разпоредбите за систематизиране на правилото на инцидентния асортимент и неравномерна натовареност на прокурорите от отдел „ Специализиран “ спрямо други отдели в СРП.

Проверени са и досъдебните производства, по които прокурор Зартова е осъществявала управление и контрол. Заключенията на ревизиращия екип са, че следствията не са провеждани ритмично, в някои случаи е имало безучастие, постановления за удължение на законоустановения период от упълномощени от нея заместител районни прокурори в СРП, което се явява в несъгласие със закона. В резултат на това част от следствията не са завършили в рационален период. Констатирана е и липса на ефикасен надзор във връзка с спрените досъдебни производства.

С оглед констатациите от инспекцията заместител основният прокурор Мария Павлова предлага Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет да образува дисциплинарно произвеждане за налагане на дисциплинарно наказване на Невена Зартова по Закона за правосъдната власт поради позволени от нея нарушавания и несъблюдение на служебни отговорности.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР